Ökade motsättningar i Libanon

2013-12-16 11:49:06


Arméns tanker i Tripoli den 7 december. Motsättningarna skärps allt mer.

Militären i Libanon försöker ta kontroll över den norra hamnstaden Tripoli. Detta efter att strider natten till måndagen den 2 december brutit ut mellan grupper som stödjer Syriens president Al-Assad och grupper som stödjer rebellerna i Syrien.

Detta är första gången som Libanons militär sedan det 15-åriga inbördeskriget har fått ett uppdrag att ta kontroll över en konflikt.
Det här är det sjätte utbrottet av sekteristiska strider sedan mars i år i Tripoli. Konflikten har hittills enbart i Tripoli skördat över 100 liv. Enligt nyhetsbyrån Reuters är det trots militärens insats osannolikt att striderna kommer att upphöra. Krypskyttar och granatkastare har använts under striderna. Sedan lördagen den 30 november har över tolv personer dödats och 61 skadats i Tripoli, varav tolv tillhört den libanesiska armén.

Skolor och butiker har tvingats stänga under striderna. Det blir allt tydligare att den sekteristiska konflikten i Syrien inte kommer att förbli isolerad. Fortsätter denna utveck­ling är risken för en upptrappning av våldet i länder som Libanon överhängande.
Vid sidan av detta spänner både Hizbollah och den israeliska ­militären musklerna. I flera uttalanden har båda uttalat hot mot den andra ­parten.
Natten till onsdagen den 4 decem­ber avrättades en Hizbollahledare ut­anför sitt hem i Beirut. Det är fortfa­rande oklart vem som ligger bakom mordet, men Hassan Nasrallah, högste ledaren för Hizbollah, anklagar Israel för attentatet.
En grupp som hittills varit okänd, Ahrar al-Sunna Baalbek Brigade, har tagit på sig dådet. Dock är den israeliska militären oroad, då Hizbollahs militära gren har fått både militär erfarenhet och lyckats beväpna sig mer, som ett resultat av konflikten i Syrien.

Den 3 december utfördes det ett bombdåd nära ett av de palestinska flyktinglägren i staden Sidon i södra Libanon. Detta ägde rum under begravningen av en Fatahmedlem. Ett flertal skadades, varav ett barn. Den 1 december blev två medlemmar ur palestinska PFLP skjutna till döds söder om samma flyktingläger.
Flyktinglägret genomförde dagen efter en generalstrejk i protest mot våldet.
Samtidigt som konflikter har skapat en rädsla i hela landet så står den libanesiska befolkningen inför svåra utmaningar, inte minst för arbetar­klassen, de fattiga och flyktingarna.

Libanons största industri – turis­men – har skadats hårt av konflikten i Syrien som sedan en tid tillbaka hotar att välla över till det betydligt mindre landet. Detta hotar att öka arbetslösheten och att slå ut de ­mindre butikerna och gatuförsäljarna.
Statens skuld motsvarade år 2012 ungefär 140 procent av BNP. I ­Sverige låg den på 38 procent och i ­Grekland 174 procent. Landets ekonomi är helt beroende av fortsatta lån.
Gas och olja har hittats vid den libanesiska kusten och politikerna diskuterar om att sälja ut reserverna till privata oljebolag.
Bland ungdomar är arbetslösheten 34 procent och kvinnor utgör endast 24 procent av arbetskraften.

Fackföreningsrörelsen, som tidigare har mobiliserat ut folk till kamp, har en viktig roll att spela.
Strejker, demonstrationer och kamp är avgörande, men det räcker inte. Arbetarklassens organisationer behöver tydligare inta den politiska arenan.
Att samla alla progressiva krafter och utmana med ett eget parti ­skulle kunna skapa en motvikt som massorna så desperat behöver, även om det partiet inte i slutändan blev ett revolutionärt massarbetarparti.
Libanon saknar ett riktigt arbetarparti som tar sig an de frågor som rör arbetarklassen.
En av dem är självklart jobben, lönerna och villkoren, men en annan är förstås situationen i landet på grund av Syrienkonflikten och frågan om säkerheten.
Ett parti som sträcker sig över etnicitet, kön och religion och som enar arbetarna skulle inte bara kunna kväsa de extremare orga­nisationerna utan också utmana det kapitalistiska systemet.

Avsaknaden av ett massarbetarparti gör situationen i Libanon rakt av farlig.
Konflikten i Syrien har kommit innanför gränserna till Libanon, och risken finns att den kan ­eskalera än mer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!