Ökat förtryck mot hbt-personer

2012-10-14 00:40:27
Repressionen mot hbt-personer hårdnar runt om i Europa. Tisdagen den 2 oktober röstades det i parlamentet i Ukraina för införandet av en lag mot ”homosexuell propaganda”. Dagen efter rapporterades det om att polisen i Serbien stoppar årets Prideparad i landet.

Upp till fem års fängelse kan en person få om man i Ukraina deltar på till exempel möten och ­demonstrationer som talar för hbt-personers rättigheter. Lagen mot ”hbt-propaganda” har tidigare införts i Sankt Petersburg i Ryssland.
Prideparader har år efter år stött på motstånd i Serbien av främst fas­cister som kunnat attackera deltagarna i paraden utan större ingripanden av polisen. I år gick polisen de högerextremas ärende och riktade ännu en gång ett förbud mot Prideparaden i Serbiens huvudstad Belgrad.
Förutom hbt-personerna i ­Serbien, har även Sveriges EU-minister Birgit­ta Ohlsson uttalat sitt missnöje över förbjudandet av paraden som hon skulle vara huvudgäst i. Detta gör hon inte på grund av inskränkandet av de mänskliga rättigheterna från den serbiska statens sida, utan för att processen mot att Serbien ska gå med i EU kommer att förskjutas ytterligare. Som Birgitta själv sa till Me­tro den 3 oktober:
– Ett land som har starka ambitioner att bli medlem i EU måste stå upp för rättigheten att genomföra sådana här manifestationer.
För Birgitta handlar detta inte om förtrycket mot hbt-personer, för henne och andra EU-politiker handlar det om att få in Serbien i EU.

Den hårdnade repressionen som hbt-personer i dessa länder möter är resultat av den härskande klassens rädsla för den växande hbt-rörelsen i Östeuropa. Befolkningen är inte tyst, utan reser sig för sina rättigheter att till exempel ha en Prideparad. Det behövs en massiv kampanj på arbets­platser och skolor för att slå tillbaka mot förtrycket.
Kampen bör även riktas mot de homofobiska ­förtryckarregeringarna som genom heteronormen, religionen och polisen, samt de högerextremas motstånd mot hbt-rättigheter försöker hålla befolkningen i schack.
Det är inte bara politiker i dessa länder som strider mot de ­mänskliga rättigheterna. Även den svenska staten blundar för det förtryck hbt-personer tvingas utstå i sin vardag i länder som till exempel Ukraina och Vitryssland. Sverige utvisar ständigt hbt-personer som i värsta fall riskerar sina liv om de tvingas tillbaka till hemlandet.

Offensiv har tagit upp fallet om Karyna och Irina, ett homosexuellt par som flydde till Sverige på grund av hotet och förföljelsen i ­Vitryssland, men som har fått avslag efter avslag på sin asylsökan.
Att hbt-flyktingar utvisas från ­Sverige är lika mycket brott mot de mänskliga rättigheterna som den nya lagen i Ukraina och ett stoppande av Prideparaden i Serbien.
Det vi kan göra i Sverige och andra länder är att ha ­solidaritetsaktioner, marschera för dem som inte kan och också ta kampen mot i detta fall Sveriges flyktingpolitik som ser till att skicka tillbaka hbt-personer till osäkerhet.
Denna kamp bör tas på arbetsplatser, på gator och torg och mot den högerpolitik som upprätthåller den homofobiska och rasistiska flyktingpolitiken.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!