Omänsklig situation för asylsökande

2010-03-24 16:45:05
Asylrörelsen i Norrbotten planerar för fortsatt kamp mot dagens omänskliga flyktingpolitik. Fredagen den 5 mars hölls en manifestation i Bo­den och nu planeras bland annat ett seminarium.

Asylrörelsen kämpar för att återinföra asylrätten och stoppa deportationer­na, men det finns också viktiga krav att kämpa för angående asylsökandes situation i Sverige.

Många av de asylsökande berättar om vilka dåliga villkor de lever under. Till exempel får inte asylsökande tillgång till en fungerande sjukvård.
Asylsökande kan få läkartid på en vårdcentral i Boden, hos en läkare som tar emot asylsökande endast fyra timmar i veckan! Asylsökande berättar också att den ”läkare” som är avsedd för dem, egentligen endast är sjuksköterska. En ung kille berättar om hur frågor ställdes på vårdcentralen som inte hade något med hans hälsa att göra; till exempel hur han flydde till Sverige, varför och så vida­re – han kände det som att han var på intervju hos migrationsverket.
Även för svenska medborgar försämras sjukvården. I Norrbotten har priserna nyligen stigit, ett läkarbesök kostar nu 170 kronor istället för 150 kronor. Läkarbristen är stor och i många fall finns inte den hjälp man behöver få.
Boendesituationen för asylsökan­de i Boden är under all kritik. De trängs ihop i lägenheter som är i stort behov av upprustning. I en lägenhet till exempel, tvingas två personer att sova i köket då de andra rummen re­dan är fulla. När asylsökande ifrån o­lika länder trängs ihop uppstår dess- utom ofta kultur- och språkkrockar som leder till konflikter.
Denna situation är ohållbar! Asylrörelsen i Norrbotten kräver att asylsökande får rätt till fullvärdig sjukvård och en rimlig boendesituation, med ett rum per person eller en familj per lägenhet.
Kraven på bättre sjukvård och boenden visar på vad som behövs; gemensam kamp underifrån, svenskar och invandrare tillsammans. De politiker som skär ned i vården är samma politiker som utvisar asylsökande.
Det finns pengar; för flyktingmot­tagningar, en upprustad vård och upprustade billiga hyresrätter – det är en fråga om hur pengarna fördelas i samhället.

Asylrörelsen i Norrbotten har möten varje vecka och nu planerar vi för ett seminarium där asylsökande får berätta om sin situation och där vi bjuder in både riksdagspartierna och allmänheten.
Johanna Evans

 Asylrörelsens krav ▼

  • Lika sjukvård för alla.
  • Rätt till svensk undervisning för alla.
  • Rimliga boenden för asylsökande.
  • Återinför rätten till asyl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!