Omar har flytt från krutdurken Jemen

2010-10-20 15:11:19
– Jemen liknar Somalia när det gäller människors liv, stamkrig och religiös fundamentalism. Över 50 procent av befolkning­en lever på un­der två dollar (tio kronor) per dag och diktatorn Ali Abdullah Salehs förtryck leder ständigt till nya konflikter, berättar Omar, asylaktivist i Bo­den och flykting från Jemen.

De senaste åren har priset på olja, gas, mat, el och vatten stigit, vilket har spätt på fatttigdomen än mer.
– Regeringen säger att ”alla måste betala krisen”, men faktum är att regeringen samarbetar med företagen om att höja priserna för att öka sina rikedomar.
Regeringen har ställt in val under två års tid.
För att hålla protester mot orättvi-sorna nere menar Omar att presidenten underblåser stammotsättningar.
– På tre dagar tidigare i år startade 13 olika stamkrig bara i min del av landet. Regeringen gjorde inget för att stoppa dem, utan har tvärtom sålt vapen till de olika grupperna. I Jemen finns 25 miljoner invånare, men 60 miljoner vapen! När stamkrigen bryter ut organiserar de olika stammarna vägspärrar. Tillhör du fel stam löper du stor risk att bli skjuten.
– Hela stamsystemet trycker ned människor och många flyr till staden för att slippa undan, men utan utbildning väntar där arbetslöshet, fattigdom och tiggeri som enda utväg. Dessutom drabbas de där istället av presidentens partis förtryck. Tillhör du ett annat parti hamnar du i fängelse eller blir dödad.
Från britternas kolonisering 1839 till 1990 var landet delat i Nord- och Sydjemen. Nord var en diktatur uppbackad av Saudiarabien och USA me­dan Syd, efter att britterna körts ut  1967, leddes av en stalinistregim stödd av Sovjet.
Landet enades 1990 när Sydjemen kollapsade p g a Sovjets fall.
– Redan 1994 ville Sydjemenens gam­la ledare separera igen, med resultatet att Ali Abdullah Salehs trupper ockuperade Sydjemen, fördrev le- darna och trakasserade folket i syd.
Sedan 2006 har en separatistisk rörelse växt fram i Sydjemen.
– Det var demonstrationer av före detta officerare som sedan utvecklades till en öppet separatistisk rörelse med hundratusentals deltagare på demonstrationerna. Protesterna är fortfarande jättestora och domineras av ungdomar. Presidenten har svarat med massarresteringar och med att låta skjuta demonstranter direkt på gatan. Regeringen använder massivt våld och påstår att de bekämpar al-Qaida, när det handlar om att försöka krossa självständighetsrörelsen i sö­der.
Rörelsen i söder leds av flera olika organisationer, däribland de före det­ta stalinisterna och något som kallas ”Barnen av söder”.
– Tyvärr har rörelsen inga tydliga mål om vad som ska komma efter revolutionen. Man måste bilda partier för att kun­na bekämpa presidenten, men också för det som ska komma efteråt.

Omar själv sökte asyl i Sverige efter att hans farbror dödats av militär, han själv eftersökts och 20 andra från hans organisation blivit bortför­da.
– Vi arbetade för fredlig utveckling och mot de av regeringen uppmuntrade stamkrigen. Jag vet fortfa- rande inte var min bror och de andra tillfångatagna är och om de lever.
Omar har fått avslag på sin asylansökan av Migrationsverket och hans ärende prövas just nu av Migrationsdomstolen.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!