Önskar ett liv utan rädsla

2010-05-12 14:51:38
En av de sittstrejkande kurderna utanför Migrationsverket förra veckan var 26-åriga Nashmil Fattahi från Sanandaj i Kurdiska delen av Iran. Nashmil har varit 1 år och 8 månader i Sverige. Samma dag som hon inledde sin strejk avslutades hennes mi­grationsdomstolsförhandling i Borås.

Nashmil Fattahi gav sig in i politiken som ung, övertygad om att stärka kvinnors och arbetarklassens rättigheter. Idag har hon som 26-åring re­dan varit 7 år som peshmerge (gerilla- soldat) i Komalah.
– Jag kommer från en politisk familj. Jag vill förändra samhället till ett rättvist samhälle, med lika rättigheter för kvinnor och män. Jag motsätter mig den islamiska regimen och dess diktatur, säger Nashmil till Offensiv.
– Jag har levt 7 år av mitt liv i lä­ger, redan som 19-åring gick jag med i Komalah. Jag vill fortsätta mitt politiska arbete, men på ett annat sätt. Det finns andra tillvägagångssätt.
– Min familj har också råkat ut för mycket på grund av motståndet mot den iranska regimen. Min mamma har hotats av polisen och säkerhetstjänsten. De sa till henne att hämta tillbaka sin dotter för att lämna över mig till regimen. De har flera gånger varit och hotat dem, berättar hon.

Nashmil är också känd från oppo­sitionell radio som sänds i Kurdistan. Kurder diskrimineras, förvägras att tala sitt språk och lider av förtrycket mot kvinnorörelsen. Nashmil ser kampen för kurders rättigheter som gemensam med den mot regimen.
– Det enda vi kämpat för är rätten till ett liv med möjligheter, utan förtryck och diskriminering. Det är ock­så det som den framväxande rörelsen som snart pågått i ett år kräver.
Även i Sverige har hennes politis­ka arbete fortsatt. Hon har synts på demonstrationer mot den iranska regimen, talat på möten och i debatter, senast på den debatt där Rättvisepartiet Socialisterna deltog tillsammans med alla riksdagspartier.
Nashmil förstår inte varför politis­ka flyktingar inte respekteras i Sverige och hoppas att sittstrejkaktionen ska få upp frågan.
– Vad jag önskar är ett liv där jag inte behöver vara rädd.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!