Öppet brev till IF Metall

2007-11-28 14:15:32
På Göteborgs-Postens debattsida den 13 november skrev 52 avdelningsordförande i IF Metall och förbundsordförande Stefan Löven helt korrekt att ”Mitt i en högkonjunktur, när hjulen snurrar i industrin är industriarbetarnas förtroende för regeringspartierna bottenfruset”.
De fackliga företrädarna avslöjar de borgerliga strategerna som försöker bortförklara opinionsläget med att de är missförstådda. ”IF Metall kan upplysa borgerligheten att den inte är missförstådd utan genomskådad”, skriver de.

IF Metalls egen medlemsundersökning visar att 70 procent av medlemmarna anser att regeringens jobbavdrag är dåligt. ”När det gäller regeringens insatser kring a-kassa, arbetsmiljö, sjukförsäkring, vuxenutbildning och förmögenhetskatt blir betyget dåligt från drygt 90 procent av de tillfrågade”.
Detta beskriver väl det missnöjet som växer bland industriarbetare i hela landet.
”Idag oroas industriarbetarna över ökade klyftor mellan arbetare och arbetslösa”, skriver de och fortsätter ”Regeringen är genomskådad och förbrukad. Alliansregeringens politik är orättvis, oansvarig, och omodern”.
Det är en helt korrekt beskrivning som ges, men huvuduppgiften saknas. Hur kommer facket att agera? Vilka strids- och kampanjåtgärder kommer man att vidta?
Debattartikeln avslutas med ”IF Metall accepterar inte att våra medlemmars villkor försämras. Runt om i landet samlas förbundets medlemmar i en gemensam kamp för rättvisa och solidaritet”.

Vi välkomnar självklart kampanjen, men den kan endast segra genom att mobilisera medlemmarna ut på gatorna. Debattartiklar och torgmöten räcker inte. IF Metall borde samordna protesterna med Kommunal som har en liknande kampanj och bjuda in övriga LO-förbund till en massiv mobilisering. Kampanjen Kamp för rättvisa och solidaritet borde kombineras med en politisk strejk. Endast detta kan sätta stopp för högerpolitiken.
Kaan Özsan
Nina Svensson
Patrik Hooghwinkel
Medlemmar i IF Metall och Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!