Öppet brev till V i Luleå: Vilken politik förväntar sig vänsterväljare?

2018-09-26 11:14:39


RS pressar V (skärmdump Kuriren.nu).

S i Luleå gjorde ett katastrofval efter en kraftig högersväng sedan förra valet. En minskning på 11 procent är troligen det hårdaste slaget mot S i Luleå sedan partisplittringen 1917. 

Många vände sig vänsterut, men också till det borgerliga Sjukvårdspartiet, som på sitt namn lyckades få tre mandat.
I media framställs det nu som om S kan välja ”vänster eller höger”. I verkligheten ser vi ingen möjlighet att S i Luleå skulle vara beredda att föra någon vänsterpolitik. Fyra år av utförsäljningar av bostäder, stordrift på skolan och nedskärningar på äldreomsorgen visar vart de vill gå. Socialdemokraternas desperata försök till samarbete ”över blockgränserna” på riksnivå (kraftigt uppbackat av Niklas Nordström) är i själva verket en omskrivning för att de vill driva politiken än mer högerut. 

Ett test på verklig vänsterpolitik i Luleå kommun vore: Är S beredda att stoppa alla nedskärningar och besparingskrav i vård och skola och istället göra försök med sex timmars arbetsdag? Är de beredda att riva upp stordriftsprojektet Framtidens Skola och istället ta fasta på pedagogernas, föräldrarnas och barnens förslag om en bättre arbetsmiljö? Är de beredda att göra en rejäl satsning på att bygga billiga bostäder i Lulebos regi, istället för att lova bort de bästa tomterna till privata fastighetsbolag?
Svaret är tyvärr utan tvekan ”nej”. Ett V-samarbete med S, där S hela tiden skulle hota med att ”byta kompis” högerut, skulle inte betyda den tydliga vänsterpolitik som många väljare har efterfrågat. Ett verkligt vänsterinflytande i Luleå skulle istället kunna byggas genom att använda V och RS mandat i kommunfullmäktige som en gemensam plattform för att ta strid mot nedskärningar och för bostad åt alla – inte bara åt höginkomsttagare.  

Tillsammans har V och RS nästan lika många mandat som Moderaterna. En verklig opposition från vänster, som inte bara uttrycker sina åsikter i kommunfullmäktige, utan bygger rörelser bland undersköterskor, lärare, äldre, elever, hyresgäster och så vidare, skulle sätta S under mycket mer press än en förhandling bakom stängda dörrar. Dessutom kan en verklig kamprörelse för välfärden avslöja Sverigedemokraternas falska påståenden om att de på något sätt bryr sig om välfärden eller låginkomsttagare.
Valresultatet ger en avgörande chans att stärka kampen för välfärden och utmana högerpolitiken. Om Vänsterpartiet deltar i den kampen tillsammans med oss och de som drabbas av högerpolitiken istället för hopplösa förhandlingar med S finns stora möjligheter att stoppa urholkandet av välfärden – samtidigt som rasisternas falska retorik avslöjas. Det är vi övertygade om är vad vänsterväljarna vill se. 

Liv Shange Moyo & Jonas Brännberg, kommunfullmäktige­ledamöter för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!