Över 150 döda i Kinshasa

2007-03-28 15:10:17
Minst 150 personer dödades och hundratals skadades under gatustrider i Kongos huvudstad Kinshasa i slutet av förra veckan.

Joseph Kabila, EU:s och USA:s favorit, som utropades som segrare i presidentvalet i höstas, hade låtit regeringstrupper omringa rivalen Jean-Pierre Bembas högkvarter under två veckor. När Bembas miliser vägrade ge upp inleddes eldstrider med automatgevär och granater.
Bemba, som flydde in på Sydafrikas ambassad, varnade för att regimen tänkte mörda honom och därmed visa alla opponenter att Kabila kan döda vem han vill. Kabila anklagar nu Bemba för väpnat uppror och högförräderi, något som kan leda till dödsstraff. Kabila har dock inte upplöst sin egen privata armé på 12 000 man.
I slutet av januari dödades 134 demonstranter i en massaker i Bas-Kongo. Under inbördeskriget 1998-2004 och därefter har över fem miljoner kongoleser dödats. Presidentvalet förra året var ett försök av EU och Väst att ge landet en demokratisk fasad. Kabila, som sålt ut naturrikedomar till storföretag i Väst, skulle bli ”demokratiskt vald”.
Men Kabilas regim är långt ifrån demokratisk, och tillsammans med Väst ansvarig för massakrer, svält, sjukdomar m m som härjar i Kongo.
Per-Åke Westerlund
DEMONSTRATION
Stoppa våldet i Kongo-Kinshasa
Ned med Kabilas odemokratiska regim
Sergels torg, Stockholm
Fredag 30 mars kl 11.00
Avmarsch till svenska utrikesdepartementet
Arr: Kongoleser i Sverige

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!