Övervakad självständighet

2008-02-27 15:06:39




Medan Kosovoalbaner firade och sköt fyrverkerier på Pristinas gator, stacks den amerikanska ambassaden i Belgrad i brand av uppretade och besvikna serber. Båda händelserna var reaktioner på att Kosovos parlament deklarerat självständighet från Serbien 17 februari.

Kosovo är den sjunde självständiga stat som utropas efter Jugoslaviens sammanbrott 1991. Men trots att 90 procent av Kosovos befolkning är etniska albaner, finns en betydande serbisk minoritet. Serberna, som utgör omkring 5 procent av befolkningen, finns framförallt i landets norra delar och är emot att Kosovo nu skiljs från Serbien.
Trots att Serbien har lovat att man inte kommer att svara militärt på ett utträde, finns risken att våldet som riktas mot NATO:s trupper intensifieras, vilket i så fall hotar stabiliteten i hela regionen.
Den 19 februari tände maskerade serber eld på gränsposteringar mellan Serbien och Kosovo. Samma dag korsade tusen män, varav vissa tros tillhöra det serbiska inrikesministeriets polis, gränsen till norra Kosovo. Detta väckte farhågor kring en faktisk delning av Kosovo längs floden Ibar.

Ingen överenskommelse

Efter NATO:s krig mot Serbien 1999 följde tre år av blodigt inbördeskrig mellan den nationalistiska serbiska regimen under Slobodan Milosevic och den separatistiska Kosovoalbanska befrielsearmén, KLA. Hela den här tiden administrerades Kosovo av FN under NATO:s militära beskydd.
”Slutgiltiga förhandlingar” mellan Serbien och Kosov inleddes 2006 men ingen överenskommelse nåddes. I november 2007 resulterade parlamentsvalet i att före detta KLA-befälhavaren Hashim Thaci blev premiärminister, vilket tre månader senare, med västmakternas goda minne, ledde till självständighetsförklaringen. Men självständigheten har fått politiska återverkningar inte bara i Serbien, vars regering nu utlyst massprotester och hotat med ekonomiska och diplomatiska sanktioner mot Kosovo, utan världen över.
Ryssland och Kina har också motsatt sig Kosovos självständighet. Ryssland försökte, förgäves, få igenom en resolution i FN:s säkerhetsråd som kallade självständighetsförklaringen för ”noll och intet”.
Ryssland har historiska band till Serbien och vill inte släppa ytterligare på sitt inflytande på Balkan, särskilt inte till förmån för ett USA-vänligt land. Ryssland oroas också för att Kosovos självständighet ska vara startskottet för en självständighetsvåg bland de forna sovjetstaterna. Framförallt är man rädd för att Kosovo stärker separatisterna i Tjetjenien, där Ryssland har utkämpat två blodiga krig.

Putin hotar med åtgärder

Rysslands president Vladimir Putin har hotat att vidta motåtgärder genom att erkänna Sydossetien och Abchazien som önskar bryta sig ur den pro-västliga republiken Georgien. Möjligt är också att serberna i den forna jugoslaviska republiken Bosnien-Hercegovina kommer att kräva en folkomröstning i självständighetsfrågan.
EU, som skickar 2 000 poliser och administrativa tjänstemän för att övervaka övergången till självständighet, är splittrat. Cypern, Grekland, Rumänien, Slovakien och Spanien är emot självständigheten och hävdar att den kommer att uppmuntra andra separatistiska rörelser.
Så länge massarbetslöshet och fattigdom är ett faktum i Kosovo, kommer västmakterna att vara livrädda för att ett nej till självständighet skulle kunna provocera fram en revolt eller till och med ett krig mot de utländska makternas kontroll över landet. De föredrar att ge mer makt till sina vasaller i Kosovos politiska elit och samtidigt behålla den yttersta makten i egna händer.

Inte helt självständig

Det ”nya Kosovo” är ingen genuint självständig stat, utan ett ”halvprotektorat” under västmakterna. EU kommer att styra området ungefär som väst hittills styrt Kosovo – och Bosnien – de senaste 10 åren, vilket inkluderar att ge enorm makt till det så kallade internationella kontoret (ICO, International Civilian Office) som kommer att kunna ändra lagstiftningen och sparka Kosovos tjänstemän (the Guardian 20 februari). Kosovo är av vitalt geografiskt intresse för imperialismen, särskilt som motvikt till Ryssland. USA har redan en enorm militärbas i området.
På kapitalistisk bas kommer Kosovos underutveckling, de multinationella företagens dominans och exploatering och den korrupta albanska elitens makt inte att kunna brytas. Inte heller kan massfattigdomen och arbetslösheten lösas. Ett självständigt kapitalistiskt Kosovo kan inte heller utveckla en stark inhemsk industri, och inte heller verklig demokrati eller autonomi.
För ett demokratiskt och ekonomiskt fungerande Kosovo, är en socialistisk omvandling av samhället nödvändig. Den omvandlingen förutsätter att de viktigaste ekonomiska sektorerna är offentligt ägda och underställda arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Det måste också finnas en plan för hur samhällets behov ska kunna tillgodoses.

Socialistiskt alternativ

Ett självständigt socialistiskt Kosovo skulle ge alla minoriteter fullt erkännande och språkliga rättigheter. Detta skulle kunna inkludera autonomi för den serbiska minoriteten, om så skulle önskas.
Det är bara på socialistisk grund som minoriteternas rädsla för att bli ett förtryckt folk i ett självständigt och albanskt dominerat Kosovo kan övervinnas och verklig enighet nås.
Detta skulle samtidigt ge en tydlig signal till arbetarklassen i de andra länderna på Balkan om att Kosovo vill besegra nationalismen på Balkan och bygga en demokratisk och socialistisk federation mellan länderna på Balkan.
Dave Carr

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!