På väg mot en klimatkatastrof

2016-09-29 15:22:55

foto: UN Photo / Mark Garten
Höjda vattennivåer i takt med smältande isar och högre temperaturer drabbar såväl människor som djur hårt.

Enligt ny data från amerikanska forskare som publicerades i tidskriften Nature nyligen kan den globala uppvärmningen leda till temperaturer långt över vad man tidigare har trott.

Det är nya beräkningar som tyder hur mycket koldioxidutsläppen faktiskt ändrar klimatet och hur pass stor temperaturökningen troligen kommer att bli. Beräkningarna visar att den globala genomsnittstemperaturen kan stiga med så mycket som 7 grader celsius de kommande årtusendena – något som skulle innebära en humanitär katastrof för mänskligheten, för att inte tala om ekosystem, växt- och djurliv.

Detta beror på att växtlighet, istäcken och atmosfäriskt stoft fortsätter att påverkas av global uppvärmning, och detta gäller även om halten koldioxidutsläpp skulle stabiliseras eftersom den fulla effekten av utsläppen inte kommer att visa sig förrän långt i framtiden.

Tidigare har man enbart gjort rekonstrueringar under en begränsad tid av den globala uppvärmningen, men nu har data analyserats från de senaste två miljoner åren. Och temperaturen har aldrig ökat så snabbt som idag.

– Temperaturen har aldrig tidigare ändrats så snabbt som den gör nu och den här rapporten är en bra pusselbit att infoga i kartläggningen av klimatsystemet. Det är viktigt att förstå vårt klimatsystem för att kunna sätta de klimatförändringar vi ser idag i relation till det förflutna. Att veta hur pass stor temperaturökning man får av koldioxidhalten är nyckeln till att veta vad som händer i framtiden, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI, till SVT Nyheter den 25 september.

Han säger vidare att man måste bli helt fri från fossila bränslen inom femtio år för att undvika en katastrof och att det är dags att agera nu istället för att invänta den.

 Beslutsamt agerande behövs omgående på global skala, men det tragiska är att det system vi lever i och som härskar världsomspännande – kapitalismen – varken kan eller vill förhindra en klimatkatastrof. Det beror på att jakten på profiter står över allt annat. Det är anledningen till att de stora olje-, gas- och energibolagen håller tillbaka utvecklingen och produktionen av förnybara energikällor. Det är anledningen till att regnskog skövlas för att exploatera dess bördiga jord för sojabönproduktion åt västvärldens boskap för mat. 

Den svenska S-MP-regeringen – som har sagt sig värna om klimat och miljö, men som är beskyddare av kapitalets intressen – har heller inte vidtagit några meningsfulla åtgärder för klimatet, snarare tvärtom. När det statligt ägda energibolaget Vattenfall fick godkännande av regeringen att sälja den smutsiga tyska brunkolen till det tjeckiska riskkapitalistbolaget EPH kallades det av många för en klimatkatastrof och en skam.

Många fler tydliga exempel och larmrapporter på vilken förödande politik som förs, vilka skadliga effekter den har och de pågående miljö- och klimatkatastrofer som storföretag står för finns att hitta nästintill dagligen från miljö- och människorättsorganisationer.

Klimatkampen måste därför anta ett socialistiskt program med tydliga krav på förstatligande av de stora energibolagen samt banker och storföretag under demokratisk kontroll och styre underifrån av arbetare och miljöorganisationer för att kunna säkerställa att såväl människans som djurens och naturens behov tillgodoses. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!