På väg rakt in i mörkret

2015-11-11 10:37:05
Efter Decemberöverenskommelsen (DÖ) var det tänkt att Alliansen skulle återuppstå på nytt under Anna Kinberg Batras kommando, men så blev det inte.

Alliansens partier gick åt olika håll och Moderaterna fortsatte att tappa väljare, varpå de svarade med att kräva en återgång till den ordning som Decemberöverenskommelsen stadgade. Regeringen måste fortsätta att göra upp med Vänsterpartiet, annars kan det bli en misstroendeförklaring, mässade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och hotade med ny(extra)val. 

Moderaterna vill både äta kakan och ha den kvar, vilket som bekant är lättare sagt än gjort.  M körde rakt in i mörkret. M-ledningen hamnade på kollisionskurs med andra Allianspartier som ville göra upp med regeringen, som i sin tur inget hellre vill än att dumpa Vänsterpartiet som samarbetspartner. 

M-ledningen hade heller inte räknat med att borgarpressen skulle göra tummen ner. ”Det är sanslöst att Moderaterna tvingar fram så stort inflytande som möjligt för det forna kommunistpartiet”, skrev Sydsvenskan. Dagens Industri undrade om M ville ”skada Sverige”, för att sedan några dagar senare ösa beröm över regeringen. ”Statsministern och utrikesministern låter som klarsynta mörkblåa borgerliga ledarskribenter”, skrev Dagens Industri i en trångsynt ledarkommentar som mynnade ut i att S och M borde bilda regering som i Tyskland.  

Det kan tyckas långt bort idag. Men efter Moderaternas senaste utspel om stängda gränser kan det kan inte uteslutas att dörren öppnats till en framtida koalition mellan S och M. Hemskt, men sant.

Är bara lönen och ersättningen tillräckligt stor kan man sitta på hur många stolar som helst. Annika Billström, tidigare finansborgarråd och S-ledare i Stockholm stad, sitter numera med i byggbolaget Veidekkes koncernstyrelse. Vei­dekke, vars nye strategiske rådgivare är den förre bostadsministern Stefan Attefall (KD), är förespråkare för både marknadshyror och vad man kallar en ”social bostadspolitik med det ägda boendet som bas”, som i Norge, för att citera Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss, som är socialdemokrat och gift med Annika Billström. 

Sedan i augusti 2014 är Annika Billström tillförordnad regionchef på 80 procent för Hyresgästföreningen i Stockholm, vilka är emot marknadshyror. Som icke-vald regionchef har hon sparkat förtroendevalda och upprättat ett tjänstemannavälde samt sett till att hon har blivit en av tre från Hyresgästföreningen i den partsammansatta Hyreskommittén där fastighetsägarna driver Veidekkes politik och kräver en ny Stockholmsmodell med större inslag av marknadshyror. Inte undra på att hyresgäster frågar sig på vilken sida Annika Billström står? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!