Pantrarna: Rusta upp förorten!

2011-03-23 14:42:34
Kampen för fritidsgård i Bi-skopsgården går vidare. Nu laddar föreningen Pantrarna för stor demonstration på Vårväderstorget den 29 mars.

Pantrarna har medlemmar i Bergsjön, Kortedala, Hammar­kullen och Hjällbo.
Anledningen till att de riktar in sig på Biskops­gården förklarar de med att det helt enkelt är så att ”området saknar helt en fritidsgård sedan 2009 då den politiska majoriteten lade ned G- Spot”. Dessutom bor de flesta av medlemmarna i Biskopsgården.

Pantrarna bildades som ett svar på nedskärningpolitiken. Det är unga i förorten som ur behovet har sett att organisering och kamp är det enda som kan tvinga fram de resurser som för­ortens unga idag är i desperat behov av.

– Vi är oerhört kritiska till att en nedläggning av fritidsgården i Biskopsgården överhuvudtaget ägde rum. Nu kräver vi att den öppnas och vi är beredda att driva den, säger Murat Solmaz, Pantrarnas ordförande.
När Pantrarna sitter och må­lar banderoller inför möten och demonstrationer går diskussionerna fram och tillbaka.
– Sedan gårdarna har stängt har ungdomarna börjat vistas i trapphus, i entrén till tandvård­en, entrén till biblioteket och ut­anför butiker. De har inget att göra i Biskopsgården, säger Shafie Said.
För Tamineh Mammustava som sitter i Pantrarnas styrelse handlar engagemanget om att motverka de kriminella gängen.
– Det är bara vi som bor här som kan skapa den förändring som behövs. Att stänga fritidsgården var som att politikerna sa till gängen: ”Kom och ta våra unga”.

– För egen del har jag inte haft något val, jag har tvingats in i politiken av samhällssituationen. Jag arbetade som bilarbetare på Volvo, men fick sparken när krisen inleddes. För att senare kun­na studera vidare började jag studera på folkhögskolan här i Biskopsgården, men politiker­na beslutade att stänga skolan – men vi elever var av en annan åsikt. Vi tog kampen med debatter, demonstrationer och slutligen en ockupation som räddade skolan. Nedskärningar och jobbvarsel tvingade in mig i politiken. Nu kämpar vi för upprust­ning och meningsfull fritid åt de unga, säger Murat Solmaz, som blivit van att stå på barrikaderna.

Pantrarna går framåt i en rasande takt. På sitt första möte kom 65 personer i alla åldrar.
Pantrarna har varit runt i Bi-skopsgården och pratat med ungdomarna och föreningar.
– Vi fick mycket positiva reaktioner, de tyckte att en fritidsgård och läxhjälp var bra idéer, som behövs, säger Atbin Vali.
Pantrarna är dock tydliga att det behövs mer än bara en vanlig fritidsgård.
– På en fritidsgård finns aktiviteter som pingis, biljard och tv-spel. Det är bra, men det behövs mer. Vi vill väcka ett politiskt intresse för ungdomar, att visa att man kan påverka. Vi vill engage­ra ungdomarna för stadsdelen och att göra något för stadsde­len man bor i. Är man med och skapar sitt bostadsområde vill man inte förstöra det.
Nästa steg är en demonstration den 29 mars utanför stadsdelsnämndens möte. Demon- strationens paroller är ”Öppna fritidsgården nu – rusta upp för­orten”, samt ”Satsa på skolan – stoppa nedskärningarna”.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!