Pensionerna sänks 2010

2009-04-29 19:20:46
Oavsett vilket system som används för att begränsa effekterna av de stora förlusterna i pensionssystemet, kommer pensionerna att sänkas nästa år.

Efter Konjunkturinstitutets senaste prognos för inkomstutvecklingen kommer nya dystra prognoser för pensionärerna. Försäkringskassan räknar med att pensionerna sänks med 3,5 procent nästa år och 4 procent år 2011.
Detta beror, som Offensiv tidigare har skrivit, på att den så kallade ”bromsen” i pensionssystemet har kopplats in. ”Bromsen” kopplas in när skulderna blir större än tillgångarna i pensionssystemen. Att det sker nu beror på de stora försluster som AP-fonderna gjorde på börsen under 2008.
Nu har Försäkringskassan presenterat två alternativ för att mildra sänkningen av pensionerna. För sänkning- ar blir det, oavsett vilket alternativ som används.
Båda alternativen går ut på att, med tekniska lösningar, försöka spri­da ut sänkningen av pensionerna över en längre period. Försäkringskassan varnar för att båda alternativen i värs-ta fall kan tömma buffertfonden på pengar.

Det vi ser nu är konsekvenserna av det nya pensionssystem som inför­des av Göran Perssons socialdemokrater tillsammans med högeralliansen. Det-ta i kombination med den värsta ekonomiska krisen på 80 år.
– Det är fullständigt oacceptabelt att dagens och framtidens pensioner ligger i händerna på oansvariga spekulanter. Detta visar att pensionssystemet måste göras om från grunden, säger Frank Pettersson, Rättviseparti­et Socialisterna.

– Framförallt måste kampen tas mot massarbetslösheten. Oavsett vilket pensionssystem vi har krävs det full sysselsättning för att inbetalningarna till systemet ska motsvara utbetalningarna.
– Både regeringen Reinfeldt och oppositionen står hittills handfallna inför jobbkrisen och arbetslösheten beräknas stiga till 12 procent år 2011, vilket riskerar att leda till nya sänkningar av pensionerna, avslutar Frank Pettersson.
– Nu krävs ett pensionsuppror med landsomfattande demonstrationer mot sänkta pensioner.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!