Pensionspengar i finanshajarnas gap

2017-03-22 22:07:41

foto: Pensionsmyndigheten
Offren för Allra fick sina orangea kuvert tömda.

Finansvalparna i fondbolaget Allra med flera rånar pensionärer på Premiepensionsmyndighetetens (PPM) torg. ”Rapporteringen om pensionärer som berövats pensionspengar samtidigt som förvaltarna har blivit rika gör mig upprörd”, säger Stefan Löfven till TT och varnar fondprofitörerna med att det kan bli nödvändigt att skrota hela systemet med premiepension.
Det är så dags!

Just Socialdemokraterna och högeralliansens partier var de som gav valparna möjligheten då de privatiserade och marknadsanpassade pensionerna för drygt 20 år sedan.
Sedan det nya pensionssystemet successivt infördes 1999 – 2003 har den beräknade pensionen vid arbetslivets slut drastiskt sjunkit och antalet fattigpensionärer ökar nu för varje år som går.
”Torget” där landets alla blivande pensionärer av staten uppmanas att spekulera med sina premiepensionspengar luktar pengar och har dragit till sig klippare som ser en bra affär för egen del.

Männen bakom Allras fyra premiepensionsfonder Alexander Ernstberger och Daniel Persson Rothman värvade först en styrelse som skulle ge fonderna trovärdighet. Bland andra Ebba Lindsö före detta vd för Svenskt Näringsliv, och förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström fick säkert bra betalt för sina namn.
Båda två har efter avslöjandet och bannlysningen hoppat av Allras styrelse.
Bolaget som i början hade det försåtliga namnet Svensk Fondservice, lyckades med en aggresiv telefonförsäljning värva 160 000 pensionssparare till sina fonder. Många av oss har nog egna erfarenheter av denna typ av telefonsamtal. Med frågor stressas du fram till ett val där allt annat än att låta fonden hantera dina premiepensionspengar framstår som idiotiskt.

Men Allra har trots fyra gånger så höga avgifter som i den statliga sjunde AP-fonden haft ett avsevärt sämre resultat. Enligt Svenska Dagbladet skulle Allras sparare idag tillsammans varit 4 miljarder kronor rikare om de stannat kvar i den statliga icke-valsfonden AP7 Såfa. År 2015 införde PPM en maxavgift på 0,89 procent för förvaltning av torgets 822 fonder.
Men fondbolagen har snabbt hittat andra sätt att göra snabba pengar på. Allra anklagas av bland annat Småspararguiden för ett ”fulspel” där de genom olika affärstransaktioner mjölkat sina pensionärers fonder på hundratals miljoner kronor och Allras egna revisorer har polisanmält bolaget. Detsamma gjorde Pensionsmyndigheten den 16 mars.
Allra kastades ut från PPM-torget och avkrävs nu att betala tillbaka de pengar de plundrat sina fondpensionärer på. Men Allras ägare förnekar att de gjort något fel, vägrar betala tillbaka några pengar och kräver att få överklaga PPM:s beslut, vilket de inte har någon laglig rätt till.
Samtidigt visade Aftonbladet den 18 mars att 30+arna Persson, Rothman och Ernstberger lever ett liv i sus och dus med bostäder för tiotals miljoner och dyra bilar.
Allra är varken de första eller sista PPM-fonderna som har fifflat. Strax före jul bannlystes fondförvaltaren Falcon Funds och pengarna krävdes tillbaka. Falcons 22 000 kunder hade då förlorat 1,2 miljarder kronor, halva deras sparkapital. Faktum är att nio fonder har stoppats inom loppet av ett fåtal månader.

Stefan Löfvens brösttoner mot fondbolag som Allra kan liknas vid samma ledande socialdemokraters kritik över hur privata vårdbolag täljer guld på låg bemanning i vård och omsorg. De första kraftfulla utspelen som ska visa handlingskraft slutar alltid med ”en tummetott” då regeringen varken vill eller är beredda att utmana kapitalets intressen.
Därför kommer Löfvens regering inte att avskaffa systemet med premiepensioner. Samma politik som nu förs fram mot vinster i välfärden kommer att vara regeringens recept även för finanskapitalets härjningar i pensionssystemet – fler krav, regleringar och inspektioner och ett försök att begränsa antalet fondbolag.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv har kämpat mot PPM:s ”roulettepensioner” sedan systemets tillkomst och säger:

  • Riv upp pensionsuppgörelsen från 1994 som skrotade ATP-systemet.
  • Omedelbar höjning av pensioner och bostadstillägg.
  • Stoppa skattediskrimineringen av av pensio­närna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!