Persson går till högerns pr-byrå

2007-05-16 12:59:50
I december förra året sade förre statsministern Göran Persson (s) att han nu ”ville göra ett ideellt arbete. Det kan vara allt från insatser i arbetarrörelsens organisationer till fördjupat engagemang i Svenska kyrkan. Jag vill också ägna mig mer åt jord och skog och vatten på fastigheten Torp” (Dagens Nyheter 1 december 2006).

Fem månader senare blir han anställd som seniorlobbyist (hans officiella titel är Senior advisor) hos pr-byrån JKL. En PR-byrå som bildades av tre moderater och som ”säger blankt nej till kollektivavtal” (Aftonbladet 11 maj).
Med Göran Persson har vi ”fått en drömrekrytering”, menade JKL Sveriges vd Anders Lindberg.
JKL är högerns plantskola och dess konsulter hamnar ofta i moderattoppen.

Moderat plantskola

Moderaternas nuvarande kommunikationschef Pär Henriksson var exempelvis en gammal JKL-konsult. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann hade JKL-konsulterna som sina ”bollplank” när han tidigare var partiets kommunikationschef.
Den tidigare ordföranden i moderata ungdomsförbundet Tove Lifvendahl som den 1 januari i år blev chef för Svenskt Näringslivs kommunikationsavdelning hade dessförinnan en tjänst som seniorkonsult hos JKL.
Kristdemokraten Dan Ericsson som numera är statssekreterare hos privatiseringsminister Mats Odell jobbade dessförinnan som konsult hos JKL.
JKL bedriver konsultverksamhet, ett annat namn för lobbyverksamhet, och dess kunder är företag och enskilda som kan betala. ”JKL hjälper uppdragsgivarna att stärka sin konkurrenskraft”, som det heter på företagets hemsida.
Innan Persson sålde sig till JKL hade hans förre presschef Anna Helsén gått till samma pr-byrå.
”Den moderatstämplade pr-byrån JKL har fångat kronjuvelen, Göran Perssons före detta presschef Anna Helsén, under socialdemokraternas flykt från Rosenbad [regeringskansliet]. Politisk krishantering tillämpad på näringslivet och lobbying mot det blåa Rosenbad blir nu hennes uppdrag”, skrev Dagens Industri 17 oktober efter att Helsén blivit lobbyist. Men JKL fångade inte bara kronjuvelen, man fick till slut även den gamle s-kungen Persson.
Att ledande socialdemokrater först praktiserar som politruker för att sedan direkt tjäna det så kallade näringslivet blir allt vanligare.

I kapitalets tjänst

Den förre näringsministern Björn Rosengren, som hämtades hem av Persson från sin exil i Norrbotten, tog efter sin avgång tjänst i Stenbecksimperiet.
Jan Nygren, en f d SSU-ordförande och s-märkt samordningsminister som bland annat var ansvarig för vapenexportfrågor under några år på nittiotalet, blev Saab-direktör med uppgift att sälja JAS o s v.
Att Persson först blir godsägare och sedan lobbyist säger allt om dagens socialdemokrati. Partiet är borgerligt och leds av karriärister som ser en chans att bli rika på sina uppdrag.
Persson var miljonär när han hoppade av efter valet och som konsult hos JKL får han en hemlig ersättning som med hjälp av lite ”skatteplanering” kommer att ge honom 100 000-tals kronor i rena pengar.
Persson kommer inte att vara anställd hos JKL utan ska fakturera pr-byrån för sina tjänster. Bildar den förre statsministern sedan ett bolag och inte tar ut pengarna som lön slipper han få sin statsrådspension (55 770 kronor i månaden) minskad. När han sedan fyller 65 år och får ålderspension är det fritt fram att plocka ut pengarna som lön utan att pensionen minskas.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!