Piloten vägrade lyfta planet

2011-08-31 15:43:11

foto: Karin Wallmark
Ett hundratal asylaktivister samlades onsdagen den 24 augusti för att protestera mot utvisningen av Mitrah Kahrom och Ali Mansouri.

Onsdag den 24 augusti slöt ett hundratal personer upp med Asylrörelsen för att protestera mot utvisningen av Mitrah Kahrom och Ali Mansouri vid förvaret i Märsta utanför Stockholm. På plats var Iranska flyktingars riksorganisation och riksförbund, Liberation Front of Iran, Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Aktion mot Deportation Uppsala och Ingen människa är illegal.

Demonstrationen pågick i en och en halv timme och tal hölls av Mattias Bernhardsson från RS och av Farzad Pashazaden från Iranska flyktingars Riksorganisation.
Dagen efter, den 25 augusti, fick Asylrörelsen besked om att både den överklagan som lämnats in till Migrationsdomstolen och till Migrationsverkets krisjour hade fått avslag.
Det togs ett beslut om att försöka stoppa utvisningen på Arlanda nästa morgon.
Väl ute på flygplatsen delade aktivister ut bilder med information om Ali Mansouri och berättade för de som skulle med planet att Sverige höll på att utvisa en politisk flykting till Iran. Mer än hälften av de som skulle på planet tog emot lapparna för att lämna dem till piloten, men för att säkra stoppandet av utvisningen köptes en biljett till Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Mattias Bernhardsson så att han skulle kunna ta sig förbi säkerhetskontrollen.
Där höll han ett tal inför ett hundratal passagerare och bad dem att protestera inför kaptenen.
Bara några minuter senare kom det glädjande beskedet om att piloten vägrade att lyfta planet om deportationen skulle äga rum på hans flygning och att Ali Mansouri var på väg tillbaka till förva­ret i Märsta.
Nu gäller det att fortsätta kampen för att Ali Mansouri ska få politisk asyl i Sverige.

Detta är den åttonde ­utvisningen till Iran som stoppats på fyra månader. Alla dessa har stoppats på grund av den press som asylrörelsen har satt på de ansvariga. Sedan i juni har det ägt rum protester mot utvisningarna varannan vecka utanför Migrationsver­kets lokaler i Solna och vid förvaret i Märsta, vilket tillsammans med de vunna åtta segrarna har lett till ett ökat självförtroende för Asylrörelsen. Inför Septemberalliansens demonstration den 14 september måste hela asylrörelsen sluta upp mot ­högerpolitiken och rasismen och efter det ­skapa en landsomfattande rörelse vars mål är att stoppa utvisningarna och återinföra rätten till asyl.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!