Pipelinekrig i British Columbia

2018-05-03 14:21:48

foto: Mark Klotz / Flickr CC
Protesterna från urpsrungsbefolkningen och gräsrötterna i Kanada växer mot de pipelines som skulle ha förödande konsekvenser för miljön.

Striden om Kinder Morgan-pipelinen i den kanadensiska provinsen British Columbia (BC) börjar bli ruskig. Kinder Morgan, det största energi-infrastrukturbolaget i Nordamerika, vill bygga en 7,4 miljarder dollar (51 miljarder kronor) dyr pipeline från den angränsande provinsen Albertas oljesand till Vancouvers hamn i BC för att kunna leverera över 400 stora tankrar med utspädd bitumen om året (som används för att framställa bland annat asfalt).

Den tidigare kanadensiska regeringen ledd av Stephen Harper godkände pipelinen med en bristfällig process som grund.
Den 8 april annonserade Kinder Morgan att de upphör med alla ”ej nödvändiga utgifter” på pipelinen på grund av de ”extraordinära politiska riskerna”. De har satt den 31 maj som deadline för regeringen att garantera ”tydlighet i vägen framåt”, annars kommer de att ställa in projektet.  

Vilka är dessa risker? Styret i BC har rättsligt försökt att stoppa en ökad utskeppning av utspädd bitumen via BC:s vatten då man oroas över säkerheten. Viktigare är de många rättsliga fall från ursprungsbefolkningen som motsäger sig godkännandeprocessen på grund av bristen på konsultation. Kanadas Högsta domstol har också insisterat  på att den kanadensiska regeringen först måste konsultera ursprungsbefolkningen. Pipelinen skulle korsa över territorier som traditionellt tillhör ursprungsbefolkningen, något den är starkt emot och därför planerar att blockera pipeline-bygget.
Det finns ett utbrett offentligt motstånd. På bara en månad arresterades 200, inklusive två parlamentsledamöter, efter att ha deltagit i fredliga protester, och åtalades för domstolstrots. Flera tusen till är redo att protestera.
Styret i Alberta lagstiftade snabbt om en lag som hotar att begränsa bensintillförseln till BC. Förslag finns också på att den kanadensiska regeringen kan hålla tillbaka på finansieringen av sjukvård till BC.

Som ett svar på Kinder Morgans uttalande diskuterar nu regionstyret i Alberta och den kanadensiska regeringen också att köpa in sig i projektet för miljardtals av skattebetalarnas dollar. Albertas försteminister Rachel Notley kan tänka sig att ”köpa hela pipelinen”. Huvudmålet för pressen är BC-styret. Men även om det vek sig för trycket skulle ”riskerna” kvarstå; rättsfallen kan inte lösas innan den 31 maj och folkets motstånd fortsätter.
Vissa politiker har föreslagit att armén ska ingripa, andra att regeringen ska använda War Measures Act (som ger befogenhet att ”upprätthålla ordning och säkerhet under krig eller uppror”). Med sådana metoder kan den påstått progressiva premiärministern Justin Trudeau gå mot ett eget slags Standing Rock (det ursprungsbefolkningsreservat som kämpade mot pipelinen i Dakota i USA).
Pipelinen är ekonomiskt orimlig. Trudeau och Notley ljuger om att den kommer att ge jobb i Alberta, fastän Kinder Morgan säger att den bara kommer att ge 90 heltidsjobb efter att den har byggts klart.
Det oundvikliga läckaget eller spillet kommer att förstöra tusentals jobb i BC. Godkännandet av två andra oljesandsledningar och den höga kostnaden för att processa bitumen med låga oljepriser har underminerat pipelinens genomförbarhet. 

Oljesanden är Kanadas största källa till koldioxidutsläpp. Ändå hävdar Trudeau att pipelinen kommer att minska CO2-utsläppen. I stället skulle den förstärka klimatförändringarna och kosta miljardtals dollar i bränder, översvämningar och andra katastrofer. De jobb som pipelinen skulle skapa är för brandmän, ambulanspersonal, fördämningsbyggare med mera.
Striden rör sig mot domstolarna och en konstitutionell kris. Québecs försteminister har uppmanat regeringen att vara ”mycket försiktig” då dess önskan att avslå BC:s oro ses som ”ett dåligt tecken för federalismen”.
Bilden av Trudeaus som en som står upp för miljö och ursprungsbefolkningen är i ruiner. Men eftersom Kanadas ekonomi är beroende av att utvinna och exportera råmaterial måste han visa den globala kapitalismen att Kanada är öppet för exploatering.

Då ett oljeutsläpp i hamnen skulle hota tusentals jobb och stänga hamnen i flera veckor står Socialist Alternative (CWI Kanada) för en endags nedläggning av Vancouvers hamn för att stoppa Kinder Morgan.
Kanadas fossila bränsleindustri får 3 miljarder dollar (20 miljarder kronor) i årliga subventioner och regeringen är redo att använda många miljarder till för att köpa in sig i detta tvivelaktiga projekt. Om pengarna användes för att byta ut de fossila bränslena mot rena, gröna energikällor och rusta upp byggnaderna skulle det skapa långt fler bra jobb, samtidigt som ursprungsfolkens rätt respekteras och miljön skyddas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!