Plusjobbare kräver rättvisa

2007-04-11 14:50:36
Innan påsk valdes Johannes Lundberg (RS-medlem) till arbetsplatsombud på sin arbetsplats. Johannes, som jobbar som vaktmästare, representerar därmed en grupp på drygt 15 personer som är ute på vaktmästeriuppdrag åt olika föreningar runt om i kommunen.

Dessa vaktmästare är plusjobbsantällda åt Föreningsservice som ligger under Kultur- och Fritidsförvaltningen.
– I och med att vi färdas mycket i tjänst på många olika anläggningar till och från har det varit ett problem med hur vår reseräkning ska betalas, berättar Johannes.
Skatteverket menar att man bara kan ha ett tjänsteställe per kalenderår medan arbetsgivaren flyttar runt plusjobbarna till olika så kallade ”hemställen”. Dessa ”hemställen” fungerar på samma sätt som ett tjänsteställe, men Lundberg tror bara det är ett sätt att kringgå de regler som finns.
– Man får ju inte ersättning från exempelvis bostaden till sitt tjänsteställe, men alla resor i tjänst, d v s från sitt tjänsteställe, får man ersättning för, förklarar Johannes.

Reseersättning

– Hade vi haft vårt tjänsteställe på Föreningsservice som ligger centralt i kommunen, där vi faktiskt är anställda, hade vi fått ersättning för de resor vi gör till olika anläggningar, vilka ofta ligger på ett par-tre mils avstånd. Men med denna modell kan de flytta oss hur som helst bara för att slippa betala ut reseersättning, fortsätter Johannes.
Detta är en fråga som vaktmästarna på Föreningsservice försöker lösa. Och vid ett personalmöte lade Johannes ett förslag på att ett arbetsplatsombud borde väljas som kunde ta tag i denna och andra frågor.
– Jo, ta det du Johannes som är politiskt insatt, föreslogs det spontant, berättar Johannes som svarade att han gärna ställer upp om han har allas förtroende.
Och allas förtroende hade han också, för ingen hade några invändningar.
Samira Daher

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!