Polisen dömdes, nu åtalas RS:are – ”Det luktar hämnd”

2013-09-09 15:07:46
Trots att gränspolisen Stefan Meijerborg dömdes efter att ha kört på, och fortsatt köra med Stefan Berg på polisbilens motorhuv så åtalas Stefan Berg ett halvår senare för samma händelse.

Det är efter flera vändor som kammaråklagare Lotta Nielsen slutligen lämnat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt, med rubriken ohörsamhet mot ordningsmakten.
Polisens motanmälan mot Stefan Berg, som upprättades i augusti förra året gällde försök till främjande av flykt. Denna lades ned i december, men öppnades igen i samband med rättegången mot Meijerborg i juni, vilket visar på dess politiska karaktär. Då det var omöjligt att väcka åtal mot Stefan Berg för främjande av flykt ändrades brottsrubriceringen till ohörsamhet mot ordningsmakten.

Uppenbart är att åklagar- och polismyndigheterna bestämt sig för att straffa Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Asylrörelsen, dels för att vi trots den rättsliga repressionen fortsatt kampen mot utvisningar, men framförallt för att man fått en gränspolis dömd för de handlingar han begått i samband med en utvisning.
Den villkorliga domen mot Meijerborg i juni och bötesstraffet på 18 000 kronor är det lindrigaste straffet man kan tänka sig för brottsrubriken ‘framkallande av fara för annan’. Meijerborg har kvar både anställning och körkort och kan fortsätta jakten på gömda flyktingar, men det är likväl den första domen i sitt slag, och ett hårt prestigeslag och nederlag för polisen i sin helhet och specifikt mot Reva och utvisningspolitiken.

Åklagare Nielsens gärningsbeskrivning mot Stefan Berg är anmärkningsvärd i sina formuleringar. Hon skriver till exempel att Meijerborg gjort en ordningshållande befallning innan han körde in i raden av demonstranter.
Detta är ett nytt påstående som inte ens Meijerborg gjort under rättegången mot honom. Vidare påstår hon att Stefan Berg frivilligt lagt sig på motorhuven, samt att Meijerborg vid flertalet tillfällen stannat bilen under den 3,2 kilometer långa färden. Båda dessa påståenden går stick i stäv med det som tidigare fastställts av rättegången mot Meijerborg. Kallade som vittnen mot Stefan Berg är endast Meijerborg själv, samt de två andra poliser som färdades i bilen.

Varken Farhad Hajizada, den afghanske flyktingen som skulle utvisas, eller polismannen som under så gott som hela färden följde efter i sin privata bil är kallade av åklagarsidan. Det var polisen i den privata bilen som under sitt vittnesmål i rättegången mot Meijerborg spelade en avgörande roll eftersom han inte kunde styrka att man faktiskt stannat till under färden.
RS och Asylrörelsen kan konstatera att åtalet endast drivs på politisk grund, för att avskräcka från fortsatta protester. Genom att förfölja någon man identifierat som ”ledande” hoppas man slå hål på den radikalisering som Asylrörelsen stått i bräschen för de senaste åren, med kraftfulla mobiliseringar till blockader och protester, senast 6 juni då tusentals protesterade för asylrätten över hela Sverige. Åtalet saknar helt juridisk legitimitet.

Samtidigt är utgången inte given. Den målmedvetenhet man visar skvallrar om att man är beredd att göra mycket för att få till skott en fällande dom. När den första gruppen asylaktivister från Aktion Mot Deportation, där RS medlemmar fanns med, dömdes i april 2011 var det efter en farsartad rättegång, där den tydligt politiskt färgade domaren vägrat låta de åtalade komma till tals. Straffet blev 60 dagsböter, vilket är mot all praxis som finns kring ohörsamhet mot ordningsmakten. Hur långt man är beredd att gå i det här fallet är oklart. Det är tydligt att det finns politiska motiv som styr. Staffan Sörensson, Stefan Bergs försvarare, kommenterar:
– En förnuftig och frisk åklagare som agerar utan påtryckningar hade lagt ner det här målet för länge sedan. Exakt vad som luktar här, förstår jag inte riktigt, men den primitiva funktionen hämnd är ju en inte alltför långsökt gissning. Det borde vara ovärdigt för polis och åklagarväsende att syssla med sådant.

– Vi kräver att skandalåtalet läggs ner. Asylrörelsen kommer inte att vika sig, vi fortsätter kampen mot REVA och jakten på flyktingar – och mot de poliser och åklagare som med brutala medel försvarar utvisningspolitiken, säger Naser Karimi, aktiv i RS och Asylrörelsen.
De intensifierade attacker mot flyktingar i och med REVA spiller nu över även på de som, tillsammans med flyktingar, tar strid för en återinförd asylrätt. Detta måste bemötas med ett än mer aktivt arbete, och en ökad aktivitet för att bygga Asylrörelsen starkare i hela landet. Myndigheternas repression ska inte få stoppa oss utan ger oss nya möjligheter att samla rörelsen.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!