Polisen trappar upp klappjakten mot flyktingar – slog till mot kyrkans läger

2017-09-14 21:16:36
Den 26 augusti slog gränspolisen i Skåne till mot ett läger anordnat av Svenska Kyrkan. 

Ett 30-tal poliser tog sig in i ett vandrarhem som kyrkan hade hyrt och omhändertog 5 barnfamiljer som låstes in på flyktingförvaret i Åstorp för att utvisas. Polisen har fått kritik av kyrkan för sitt agerande och menar att polisen har brutit mot kyrkofriden och att kyrkan enligt tradition har varit en fredad zon.
Denna händelse är ett slående exempel på den allt hårdare flyktingpolitik som regeringen bedriver. Ensamkommande flyktingbarn, ungdomar som har fått sin ålder godtyckligt uppskriven till 18 år, barnfamiljer och papperslösa som har fått avslag på sin asylansökan ses som illegala och nästan kriminella och ska jagas ut ur landet.

Enligt operativa chefen för gränspolisen region syd, Leif Fransson, finns det inga fredade zoner. Han hänvisar till utlänningslagen och att om man har fått avslag på sin asylansökan vistas man illegalt i Sverige och ska utvisas. Då kan polisen slå till varhelst man finner det lämpligt.
Ingen ska vara säker någonstans, varken på förskolor, i skolan, ute på stan, på arbetsplatsen eller ens på sjukhus och vårdcentraler. Enligt Leif Fransson kan man till och med tänka sig att gå in och hämta ut personer som ligger på operationsbordet. Ingen ska vara säker någonstans. Polisen får allt mer befogenheter i jakten på flyktingar och papperslösa. Detta måste stoppas.

RS säger:

  • Stoppa jakten på flyktingar. 
  • Stoppa utvisningarna.
  • Återinför rätten till asyl.
  • Riv muren mot flyktingar. 
  • Återinför permanent uppehållstillstånd och familjeåterförening. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!