Politik som spektakel

2012-12-20 10:46:25
Vill man granska samverkan mellan media och politiken är Politik som spektakel. Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin, Bokförlag Atlas (2012), av Maria Wendt absolut användbar.

Förlaget lanserade så klart boken precis dagarna före sommarens Almedalsvecka. Tyvärr fastnade jag i det torra språket och den väldigt akademiska framställningen och kom inte till skott förrän nu. Fördelen med forskare som Maria Wendt är dock att de tar allvarligt på faktaunderlagen och boken dignar av exempel, fotnoter och bevis för sina påståenden som hur media och politiken lever i en symbios.
1 400 evenemang annonserades inför politikernas Almedalsvecka 2011 dit 800 journalister skickades – 800! Att synas i media är det enda som gäller om så för en sekund. ”Medborgaren har blivit en betraktare. Rösten har ersatts av öga. Och politiken har blivit ett spektakel, i ordets ursprungliga betydelse – något som beskådas, ett skådespel.”
Boken går igenom begrepp som köpta artiklar, rent a journalist, politikens medialisering, avpolitisering för att dölja konflikter, ­personifiering, intimisering, känslojakt och sexualisering. ”Politik kommer mer och mer att handla om hur vi känner för ­olika personer”.
Det är lätt att känna ett äckel för Almedalsveckan. Wendt sätter fingret på det – nationalismen. ”Det är påfallande hur många Almedalstal som både inleds och avslutas genom hänvisningar till nationell gemenskap, nationella värden och nationell överhöghet.”
Ett av alla exemplen är Göran Perssons inledande ord 2006: ”Vårt Sverige, vårt ansvar för vårt land och vårt ansvar för framtiden”.

Ett annat tema i boken är hur kvinnliga politiker sexualiseras i media med hetsjakten mot Feministiskt Initiativ som främsta exempel. MP:s Maria Wetterstrand intervjuades av DN inför valet 2006 i sandlådan med fokus på sin roll som mamma. Nuförtiden – när även manliga politiker kan vara pappor i media – har papparollen en helt annan innebörd än mammarollen, den är positivt ­laddad och en tillgång.

Mest aha-upplevelse fick jag av avsnittet om fokuseringen vid direkt­sändningar. Nyheter beskrivs i presens och direktsändningen är så ­viktig att den i sig ofta blir ett mediavärde. Så försvinner alla chanser till reflektion och analys.
I höstas eskalerade denna live-jakt i en präktig skandal. Det var när programmet Debatt debatterade frågan om utvisningshotade tvååriga Haddile.
SVT var så kåta på att saker ­skulle ske på plats att de tog in en man som dök upp några timmar innan sändningen och som de inte hann kolla upp. Tvååringens liv exponerades fullständigt och Debatt försökte till och med oförberett ringa upp mamman i Algeriet i direktsändningen utan att veta något om hennes tillstånd.
Som tur var svarade hon inte, men delar av den våldsförföljda mammans telefonnummer offentliggjordes.
Läs Politik som spektakel, det hjälper dig att sålla i mediabruset och det inspirerar till att bygga upp en ny politisk kraft som inte spelar med i falskspelet.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!