Portugal: ”Socialdemokraterna är som högern”

2006-07-28 16:01:20
Den ekonomiska krisen i Portugal är förödande, med nolltillväxt samtidigt som antalet arbetslösa ökar. Med en medellön på 3 700 kronor i månaden är det svårt för direktörerna att hävda att ekonomins huvudproblem är bristande konkurrens och höga löner.

Detta hindrar dock inte direktörerna från att flytta produktion och kapital till andra länder med ännu lägre löner. Detta gäller speciellt Portugals viktigaste industri, textil. Fabriker flyttas till Östeuropa i deras jakt på ännu högre vinster. Men textilsektorn är inget undantag. För två veckor sedan beslöt General Motors att lägga ner sin produktion i Portugal vilket gör att 1 800 arbetare förlorar arbetet.
På detta sitter det ett socialdemokratiskt parti i regeringen som inte visar några tecken på att bryta med den nyliberala politiken. ”Partido Socialista” som endast suttit vid regeringsmakten i ett år, är redan känt som att vara den värsta antiarbetarklassregering sedan den portugisiska revolutionen 1974.
Regeringen har gått så långt att högerpartiet Partido Social Democrata (PSD) vid sin årliga kongress konstaterade att de hade problem i att distansera sig från PS-regeringen då de senare redan genomförde PSD:s politik och program.

Proteststrejk i juli

Maj och början av juni kännetecknades av tiotals demonstrationer. Tisdagen 13 juni genomförde till exempel FenProf, det största lärarfacket, en nationell kampdag som samlade 10 000 människor i Lissabon, med krav på utbildningsministerns avgång. Det genomfördes även många protester mot stängningen av förlossningsklinikerna, demonstrationer från anställda inom offentliga sektorn och textilarbetare som protesterade mot fabriksnedläggningar. Allt detta kommer att samlas ihop i en nationell strejkdag utlyst till 15 juli av både UGT och CGTP, de två största fackförbunden i Portugal.
Direktörernas favoritmetod att försöka kontrollera situationen är att piska upp nationalism och försöka framställa Portugal som enat och utan några interna slitningar, än mindre några klassmotsättningar. I ett försök att vända folks uppmärksamhet från landets verkliga problem.

Jonas Van Vossole
Coimbra, Portugal

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!