Posten delar ut rasistflygblad

2006-12-10 17:53:24
En bild på svarta siluetter mot ett eldinferno och texten ”När ska politikerna inse att de inte vill integrera sig?” Det är nationaldemokraternas flygblad som posten delar ut.

Brevbärarna är förtvivlade och förbannade. Arbetsgivaren tvingar dem att dela ut rasistisk propaganda. 330 000 stinkande flygblad skulle måndagen 27 mars ut i främst Stockholm och Uppsala, även i brevlådor med ingen-reklam-skylt då Posten klassar bladet som samhällsinformation. Det som står är bland annat ”det invandrade våldet. Dagligen kan vi läsa om våldtäkter, rån och misshandel, ofta av ett slag som var helt okänt före massinvandringen”. Invandringen påstås kosta 260 miljarder och försätta den svenska ekonomin i konkurs och utplåna svenskarna som folkgrupp.

Ilska bland brevbärarna

– Posten agerar väldigt tandlöst, säger Morgan Mastling, huvudskyddsombud på Seko Stockholm Syd, klubb 603.
– Justitiekanslern och posten har rätt att stoppa oadresserade försändelser. Det står i etikpolicyn att man ska respektera mänskliga rättigheter. Som skyddsombud uppmanade jag brevbärarna att begära en skriftlig handlingsplan som garanterar säkerheten. Folk som upprörs över att få rasistiska flygblad i brevlådan kan ta ut det mot brevbärarna.
– Det var stor upprördhet på utdelningskontoren. Det fanns brevbärare som knäcktes och gick hem.
Offensiv konfronterar postens presschef Per Mossberg:
Har inte posten etiska riktlinjer?
– Jo, innehållet får inte rymma helt felaktiga påståenden, kränkningar eller stötande uppgifter.
Flygbladet skriver att invandringen kostar 260 miljarder, det är en uppenbart felaktig uppgift.
– Ska vi mäta om borgarnas siffror också stämmer? Nästa gång kan det vara en vänsterorganisation som vill ha utdelat.
Skillnaden är att de som står för flygbladet har dömts till fängselse för misshandel, rån och hets mot folkgrupp. De deltar på öppet nazistiska demonstrationer som hyllar Hitler.
– Postens interna jurister har gjort bedömningen att det inte är hets mot folkgrupp för att det inte riktar sig mot en specifik grupp, till exempel syrier eller irakier. Bara ”massinvandring” är alldeles för vagt.

Arbetsgivare utan hänsyn

Ni har intern policy mot diskriminering. Kommer ni, vid nästa beställning från nationaldemokraterna, ta hänsyn till personal som mår så dåligt av arbetsuppgiften att de blir sjuka?
– Brevbärarnas uppgift är att dela ut det som ska delas ut.
Där får Per Mossberg understöd av Dagens Nyheters ledarsida som passar på att slå både mot arbetares rätt att tänka kritiskt och mot välfärdsförsäkringar. ”Sjukförsäkringen är inte till för att alla ska få som de vill på jobbet. Det borde politikerna säga varje gång försäkringen missbrukas”, skriver Malin Siwe angående detta. De egna fördomarna blottas. ”För eller mot homosexuella (är) annat det råder delade meningar om” skriver hon. Det är tydligen inte lika viktigt att ta avstånd från rasistiska och homofobiska brott.
Posten bolagiserades 1994. Trots att staten fortfarande äger 100 procent av aktierna innebär det att det politiska inflytandet avskaffats. Brevutdelning är affärer och inte samhällsservice. Bland annat höga porton och tyngre buntar för brevbärarna (de får inget extra betalt för att dela ut reklamen) gav i fjol en vinst på över en miljard kronor. Om arbetarna istället styrde posten skulle hela samhällets intressen gå före penningens.

Antirasism en kampfråga

Det finns inga kliniskt rena lagtolkningar. Antirasism är en levande politisk fråga där de mångas rakryggade ställningstaganden underifrån är en faktor i sig. Även i förra valet, 2002, köpte nd tjänster av posten. Men i Mölndal bestämde sig brevbärarna för att inte gå rasisternas ärenden. Efter en kort tids konflikt backade Posten och bröt avtalet med nd.
Fackförbundet Sekos ordförande Janne Rudén kallar flygbladet för klart rasistiskt men uppmanade tyvärr ändå medlemmarna att dela ut. Syndikalisterna genomförde däremot en blockad mot nd:s flygblad. Också många enskilda Sekomedlemmar vägrade dela ut. För att ta kampen vidare borde de som redan har agerat samla till stormöten för alla postisar och diskutera hur största möjliga kollektiva uppslutning kan nås vid nästa tillfälle.
Överhuvudtaget måste kampen mot rasistpartierna i höstens val trappas upp. Trots att nd har försvinnande lite stöd och är i kris så kan de ändå finansiera sitt valmaterial med hjälp av fascistorganisationer från andra länder.
I helgen håller nd ett möte i Stockhom med Nick Griffin, från Brittish National Party och Jean-Michel Girard, Front National (Frankrike).

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!