”Privatiseringar har raserat välfärden”

2006-12-10 16:54:05
Den fackliga studiedagen den 26 mars, som Rättvisepartiet Socialisterna bjöd in till, visade tydligt behovet av facklig kamp för att slå tillbaka arbetsgivarnas attacker på fackliga rättigheter och arbetsvillkor.

Runt 25 personer deltog i de tre diskussionerna om privatiseringen, facket och valet samt inför avtalsrörelsen nästa år. Att fyra tunneltågförare och spärrvakter i Seko klubb 119 och 120 deltog var speciellt viktigt och bidrog till att diskussionen fick en tydlig koppling till en aktuell facklig strid.
– Privatiseringarna i Sverige är en av de största förändringarna i modern historia. Med privatiseringarna försvinner socialdemokraternas välfärdsbygge med en stark offentlig sektor, inledde Peter Boström, bussförare och vice ordförande i Kommunals klubb i Södertälje, diskussionen om privatiseringar.

Utnyttjas maxiamalt

Sedan gav Per Johansson, tunneltågförare, exempel på hur privatiseringarna direkt försämrar villkoren. När han i höstas sparkades av Connex var det efter att han och Seko klubb 119 tagit nödvändiga fackliga strider om främst säkerheten och arbetsmiljön.
– Privatiseringarna får en direkt konsekvens på demokratins område, som yttrandefriheten och meddelarskyddet. Vad gäller avtalet så utnyttjas anställda maximalt och det försämrar allt – semester, pension, försäkringar och arbetstiden.
– När tar det hus i helvete?, frågade Arne Johansson, chefredaktör på Offensiv, när han inledde diskussionen om facket och valet.
– Det finns ett missnöje med socialdemokraterna och regeringspolitiken och mot det här står en högerallians som bjuder över regeringen med nya attacker. Hur borde facken göra i valet? Facken borde åtminstone agera som i Norge, där alla partier pressas på var det står i angelägna fackligt-politiska områden och där svaren sedan redovisas.

”Nu är det vår tur”

”Nu är det vår tur!” var den slående titeln på dagens sista punkt om avtalsrörelsen. I nästa års avtalsrörelse är verkligen läge att kräva tillbaka allt vi har förlorat efter de senaste årens gigantiska omfördelning från arbetare till direktörer och aktieägare. Men det krävs ett tryck underifrån med krav från medlemmar och arbetsplatser för att facket ska agera.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!