Protest i Vällingby mot rasism

2009-08-13 11:51:38
Den 8 juli anordnade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen ett antinazistiskt torgmöte i Vällingby i Stockholm. Det var ett svar på de hot som mottogs av RS-medlemmar under valkampanjen, men också början på ett antirasistiskt nät- verk i området.

Olika organisationer i området kontaktades, och fast många av dessa forfarande hade semester dök det upp representanter från Tupilak, ILGCN och även några från Foro Latinoamericano, för att visa sitt stöd.
Nazisterna i Vällingbyområdet är inte fler än man kan räkna dem på en hand, men får de gå oemotsagda riskerar man att deras självförtroende ökar och det kan få dem att begå våldshandlingar. Vi i Rättvisepartiet Socialisterna kämpar mot alla former av förtryck och de fåtal nazisternas närvaro i Vällingby utgör ett hot mot andra människors sätt att leva och rätt att finnas till.
Torgmötet gick lugnt till med många talare som reste behovet av en antirasistisk rörelse med lokal förankning. Förbipasserande stannade, skrev på namnlistor och några ville dessut­om vara med och organisera kommande protester och temadagar mot rasism.
Elevkampanjen kommer att finnas på skolor i området och ta upp frågan där också. Bygget av en antirasistisk rörelse måste även vara förankrad bland ungdomar.

– Vällingby måste lägga in sitt veto mot nazismen och organisera sig aktivt mot rasism på skolor och arbetsplatser. Vi måste visa att de är en liten minoritet och att deras metoder och deras ideologi inte accepteras här, påpekade en ung RS-medlem och ak­tiv i Elevkampanjen.
Denna protest var bara det första steget för att återuppliva den antirasistiska rörelsen i Vällingby. Med fler organisationer bakom kommande protester är vi säkra på att Vällingby kommer att bli en nazistfri zon igen. Som en man från Vällingby påpekade har det funnits vågor av rasism förr här, som man varit tvungna att bekämpa här. Nu är det dags att ännu en gång ta kampen mot rasism, homofobi och extremhögerns ideologi.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!