Protest mot rasistisk motion i Haninge

2008-09-10 13:43:20

foto: Sebastian Olsson
Lina Thörnblom talade på protesten.

I måndags anordnade Rättvisepartiet Socialisterna ett torgmöte mot rasism utanför kommunfullmäktigemötet i Haninge, som behandlade sverigedemokraternas rasistiska motion om en folkomröstning om att Haninge kommun ska sluta ta emot invandrare.

– Nu visar sverigedemokraterna vilket rasistiskt parti de är. Deras kompi-sar i öppet nazistiska organisationer applåderar förslag som det här, sade Joel Eriksson från Elevkampanjen.
– Vi kommer inte att acceptera rasistisk politik i Haninge kommun. Vi måste visa att Haninge är en antirasi­stisk kommun, fortsatte Joel Eriksson.
– Alla som kommer till Sverige borde ha rätt att bo var de vill. Att stoppa invandringen skulle bara leda till mer segregering, mer splittring och rasism, sade Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Inne på kommunfullmäktigemötet försökte sd argumentera för sin motion, och sade bland annat att de inte är emot invandrare, men vill att de ”ska bli svenska”.

Alla de andra partierna gick upp i talarstolen och sade att de var emot den här motionen. De markerade att de inte stödjer sverigedemokraternas rasistiska politik. Kommunalrådet Gilbert de Wendel (m) sade att det är självklart att alla ska få bo var de vill.
– Det är ju bra att Gilbert de Wendel inte tycker som sin partikamrat Tobias Billström, som vill tvinga dem att flytta till vissa orter. Det är samhällets ansvar att se till att det finns arbeten och bostäder åt alla, sade Li­na Thörnblom.
Alla kommunfullmäktigeledamöter utom en, sverigedemokraten Eva Remnebratt, röstade nej till förslaget.

Sebastian Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!