Protest mot vinstgamarna MTR

2013-05-29 12:27:38
Tunnelbanefacket Seko klubb 111 protesterade i måndags mot MTR:s omänskliga personalpolitik. Demonstrationen var en protest mot att MTR nyligen valt att inte förlänga provanställningen för flera kundservicevärdar.

Drygt 60 personer samlades i Rålambshovsparken i Stockholm den 27 maj för att protestera mot att  MTR:s vinstintresse ständigt går före behoven för resande och anställda.
Efter några tal i parken gick demonstrationen vidare mot MTR:s huvudkontor, där Alexander Liljeholm, ordförande för Seko i Stockholm, var första talare. Efter honom talade Jannis Konstantis, ordförande Seko klubb 111:
– Om MTR ska ha större vinst måste vi, som arbetar inom tunnelbanan, betala för det, eller så måste säkerheten försämras.
– Vi ska fortsätta kampen tillsammans med andra fack och organi­sationer för att vi ska ha en kollek­tivtrafik i offentlig regi!
– Kampen fortsätter. En för alla och alla för en, avslutade han.
Efter talen gick de anställda in i MTR:s kontor för att ha ett möte med några av undercheferna, för att få svar på frågor och för att ställa dem mot väggen.
En av de som deltog på demonstrationen var Robert Brant.
– Mig sparkade de ut i juni förra året. Sen tog de tillbaka mig, för de hade inte rätt att sparka mig. Efter det ändrade de avtalet och avskedade mig igen. Mitt enda brott är att ha varit anställd hos MTR.
En annan som var där och demonstrerade var Kaj Eriksson.
– Jag är fortfarande ordförande för de gamla kontrollanterna som blev uppsagda vid årsskiftet. Vi var drygt 60 stycken. Av dem är 40 fortfarande arbetslösa. De återanställde bara 12 personer.
– Vi drog ner byxorna på SL och Securitas. Vi som var bråkiga och kritiserade fick ingen återanställning, bara de som var ”tysta” och ”snälla”.

MTR-anställda Rose-Marie Johansson kunde lämna en kommentar om hur mötet hade gått.
– Folk är förbannade. De blir ­inte tagna på allvar.
– Jag känner ingen stolthet över min arbetsgivare. De är här för att ­tjäna pengar, det är så uppenbart. De har skött det här med avskedandena så fruktansvärt illa.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!