Protest vid Kazakstan-match

2012-09-13 10:29:54


Efter manifestationen utanför fortsatte protesten inne på arenan. En banderoll med uppmaningen ”Bryt med diktaturen Kazakstan” hängdes upp på läktarplats.

Den 11 september spelades VM-kvalmatchen mellan Sverige och Kazakstan. Medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna höll en protest utanför och inne på Swedbank Stadion i Malmö.

Protesten ägde rum på grund av den hårda repressionen som bland annat oljearbetarna mötts av i Kazakstan, när de strejkat mot de extrema arbetsvillkoren och låga lönerna.
Som Offensiv tidigare har rapporterat om mördades minst 70 ­arbetare brutalt i december förra året, då polisen öppnade eld mot en fredlig demonstration.

Ainur Kurmanov och andra medlemar i CWI (den internationella socialistiska organisation som RS är med i) hör till dem som har dömts till fängelsestraff för fredliga protester i Kazakstan.
En av talarna var Camilo Flores som poängterade behovet av interna­tionell solidaritet.
– Samma företag som varslar och försämrar våra arbetsvillkor, är de som samarbetar med regimen och tjänar på förtrycket mot arbetare, påtalade Camilo.
Även Ammar Khorshed talade om vilken slagkraft som internationella protester har haft:
– Genom massiva protester och påtryckningar internationellt ­släpptes nyligen människorättsaktivisten Vadim Kuramshin, som hotades av 14 års fängelse, slog Ammar fast.

RS Malmö/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!