Protest vid VM-kvalmatchen: Bryt med diktaturen i Kazakstan

2012-09-12 09:11:52


”Bryt med diktaturen i Kazakstan” – banderoll på Malmö stadion under VM-kvalmatchen.

Bryt med diktaturen – solidaritet med strejkande arbetare och Kazakstans Socialistiska rörelse! Protester genomfördes igår utanför och inne på Swedbank Stadion i Malmö vid VM-kvalmatchen mellan Sverige och Kazakstan.

Bakgrunden till protesten, som organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna, är den kazakiska diktaturens hårda repression mot bland andra oljearbetarna när de strejkat mot extrema arbetsvillkor och låga löner. 70 arbetare sköts till döds i december då polisen öppnade eld mot en fredlig demonstration och många arbetare har dömts till fängelsestraff på tre till sju år.

Socialisten Ainur Kurmanov från CWI i Kazakstan (RS systerorganisation) har flera gånger dömts till fängelse för fredliga protester.

En av talarna på protestmötet utanför stadion var Camilo Flores som poängterade behovet av internationell solidaritet. Han kritiserade Telia, som samarbetar nära med regimen i Kazakstan, och den svenska regeringen.
– Samma företag som varslar och försämrar våra arbetsvillkor, är de som samarbetar med regimen och tjänar på förtrycket mot arbetare.


Även Ammar Khorshed talade om vilken slagkraft internationella protester har.
– Genom massiva protester och påtryckningar internationellt släpptes nyligen Vadim Kuramshin, en internationellt känd människorättsaktivist som hotades med 14 års fängelse.

Både ordningsvakter och ridande poliser försökte att stoppa protestaktionen eftersom den störde de privata företagens jippo, dock utan att lyckas.

Protesten fortsatte inne på arenan. Tack vare arbetarsolidariteten från en av evenemangsförsäljarna utanför arenan fick kampanjens aktivister biljetter till matchen.

En banderoll med uppmaningen ”Break with the dictatorship of Kazakhstan” hängdes upp på läktarplats för att sprida protestaktionen och poängtera frågans allvar för en bredare publik. Eftersom den grundlagsstadgade yttrandefriheten inte gäller på FIFA:s (Internationella fotbollsassociationen) arrangemang revs banderollen ned efter ett omfattande ingripande från ordningsvakterna, som på grund av pampväldets grepp om fotbollen var tvingade att ge det röda kortet åt den internationella arbetarsolidariteten och avlägsna aktivisterna från arenan.
RS Malmö/Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!