Protestdag för 15 dollar

2015-04-23 16:29:04


Flera McDonald’srestauranger ockuperades runtom i hela USA under aktionsdagen för en minimilön på 15 dollar i timmen den 15 april.

Den 15 april marscherade över 60 000 fackföreningsmedlemmar, studenter och låglönearbetare i 230 städer runt om i USA ut från sina arbetsplatser och klassrum för en minimilön på 15 dollar i timmen och fackliga rättigheter.

 

Genom att skjuta till resurser, personal och mobilisera sina medlemmar spelade Service Employees International Union (SEIU, offentliganställdas fackförbund) en nyckelroll i organiseringen av aktionsdagen. Med fokus på att bygga en bredare rörelse spelade kampanjen 15 Now också en viktig roll i att mobilisera, organisera och stödja strejkerna och aktionerna.

 

I många städer hade demonstrationerna radikala kampbudskap, då man gjorde gemensam sak med yngre aktivister i rörelsen Black Lives Matter (Svarta liv räknas), en kampanj som har samlat protesterna mot polisers rasistiska dödsskjutningar av afroamerikaner. Snabbmatsarbetare, fackliga aktivister, studenter, universitetslärare, religiösa samfund och lokala grupper tog till gatan för att kräva social och ekonomisk rättvisa samt lika rättigheter oavsett etnicitet.

 

Solidariteten och stödet visar på potentialen för kampanjen att mobilisera arbetare och ungdomar till att vinna en verklig löneförhöjning för alla arbetare samt att bygga en bredare rörelse för att utmana den rika procentens och kapitalisternas agenda: Attacker på arbetare, fackföreningar, kvinnor, hbtq-personer, utbildning, offentlig sektor och polisvåldet.

 

Seattle: Trots att Seattle redan har vunnit en minimilön på 15 dollar i timmen demonstrerade över tusen personer i Seattle bakom parollen ”15 är bara början”. Hundratals personer från hela delstaten Washington kom till staden efter att ha haft sina egna aktioner.

 

Demonstranterna marscherade genom centrala Seattle till Seattle University där de ockuperade handelshögskolan Albers School of Business. De tog över huvudfoajén och begärde att universitetsledningen respekterar lärarnas rätt att bilda en fackförening.

 

Boston: 3 000 arbetare och studenter samlades från hela delstaten Massachusetts i Fortsyth-parken för att dra igång den globala protestdagen för en högre minimilön. Marschen var ett röd-blått hav.

Det röda var plakat och tröjor för kampanjen 15 Now, som har resulterat i en makalös framgång för 15 dollar i timmen i minimlön för anställda på campus efter att tre fjärdedelar av studenterna på universitetet Northeastern röstade för. Det blåa var från SEIU, fackföreningen som organiserar låglönearbetare genom kampanjen Fight for $15.

 

Philadelphia: Staden exploderade i ett högljutt vrål då Fight For $15- och 15 Now-aktivister bredde ut sig i staden under en heldag med protestaktioner mot storföretagens utsugning av arbetarklassen för att fylla den rika procentens fickor.

På Temple University marscherade studenter, lärare och serveringspersonal ut för att ansluta. Temple 15 Now våldgästade universitetsrektorns grillfest för att överlämna ett brev med krav på 15 dollar i timmen i minimilön och en fackförening för alla anställda på universitetet. Sedan ockuperades Morgan Hall (studentbostäder vid universitetet).

 

Portland: Ledda av 15 Now PDX (Portlands lokalavdelning) och en koalition av arbetarfack och studentgrupper marscherade upp till 500 låglönearbetare, studenter och sympatisörer genom staden.

Demonstrationen pekade ut flera fackfientliga arbetsgivare, stadshuset (som nyligen antog 15 dollar i sin policy för rättvisa löner som undantar omkring 2 000 med otrygga anställningar) och avslutade vid Portland State University där man krävde 15 dollar i timmen för universitetets förskolepedagoger och barnomsorgsarbetare.

 

Minneapolis: Gruppen Minneapolis Neighborhoods Organizing for Change (CTUL, Centro de Trabajadores Unidos en Lucha, som organiserar låglönearbetare i regionen) och 15 Now marscherade till och talade vid flera McDonald’s-restauranger till försvar av ledande strejkledare som avskedades veckan innan.

 

Samtidigt möttes anställda på Minneapolis och Saint Pauls flygplats MSP, uppbackade av allierade från 15 Now och SEIU, på flygplatsen för att kräva att ledningen lyssnar på deras krav. På University of Minnesota lämnade lärare, uppbackade av 1 000 fackliga och grannskapssympatisörer, sin arbetsplats för att kräva 15 dollar i timmen och en fackförening. När dagen led mot sitt slut slöt alla upp och ockuperade en McDonald’srestaurang.

 

New Jersey: Den 15 april innebar ett stort steg framåt mot att vinna 15 dollar i timmen i New Jersey. 15 Now NJ arbetade tillsammans med flera fackföreningar, grannskapsföreningar och studentorganisationer för att samla till demonstrationer över hela delstaten.

 

I Newark blockerade över 300 personer delar av stadens mest trafikerade gata och marscherade från stadshuset till McDonald’s. Flera fackföreningar visade sin betydelsefulla närvaro. Newarks borgmästare och flera kommunfullmäktigeledamöter gick ut till stöd för 15 dollar i timmen i minimilön.

 

New York City: Likt många andra städer var det flertalet aktioner i New York under dagen. På morgonen möttes 1 000 arbetare i Brooklyn – i närheten av platsen där de första strejkerna för 15 dollar i timmen började för två år sedan – och blockerade en stor vägkorsning som leder fram till Brooklyn Bridge.

Sedan gick demonstrationen mot Columbia University där studenter och arbetare kampanjade för 15 dollar i timmen och en fackförening för de universitetsanställda. Många samlades på Columbus Circle (högtrafikerad rondell i Manhattan) och enligt polisens uppskattning marscherade omkring 15 000 personer från rondellen mot Times Square för att blockera den mest trafikerade delen av staden.

 

I städer och samhällen över hela landet var det mindre aktioner under aktionsdagen.

 

Rörelsen för att vinna 15 dollar i timmen har ett brett folkligt stöd. Cheferna kommer att använda alla till buds stående medel – lagliga och olagliga – för att försöka fördröja, förvirra och besegra den. Det är vi som har den verkliga makten, men för att vinna räcker det inte med att be snällt. Det krävs organisering, mobilisering, kraftfull kamp och strejker. 15 Now är beredd att samarbeta med alla individer och organisationer i kamp för att höja minimilönen.

 

Kampstämningen är hög och tiden är inne. När vi kämpar kan vi vinna! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!