Protester mötte Xi Jinping i Göteborg och Stockholm

2010-03-31 16:59:33
Två dagar av protester följde Kinas vicepresident Xi Jinping i Göteborg. Redan då han anlände till hotellet i Göteborg i lördags möttes han av protester från Rättvisepartiet Socialisterna. Därefter väntade nya protester när han anlände till Stockholm.

På plakat som hängts upp efter vägen stod det att läsa ”2012 – en person, en röst” med stöd till den demokrati-rörelse som i hundratusental har demonstrerat på Hongkongs gator, un- der paroller som ”Lägg ned anklagel­serna mot Long Hair” (den socialisti-ska parlamentsledamot som ställts in- för rätta efter en demonstration för att frige politiska fångar), ”För fria fackföreningar”, ”Ned med enpartidiktaturen” och ”Kasta ut kapitalisterna ur regeringen”. På en stor ban- deroll fanns texten ”Rättvisa för de kinesiska arbetarna”.

Det var ett massivt polispådrag för att försöka blockera demonstrationen från att synas. Polisens piketbussar försökte skymma banderoller och plakat, men det massiva polispådraget gjorde istället nyfikenheten större från allmänheten om vad som pågick.
– Svenska fackföreningar måste ge sitt stöd till de kinesiska arbetarna, för uppbygget av demokratiska fackföreningar i Kina. Till att börja med genom de svenska företag som är verksamma i Kina, sa Stefan Berg, klubbordförande för Kommunal på Blå Stjärnans djursjukhus.
– Demonstrationen pågick i fem timmar utanför hotellet. Oroliga kinesiska säkerhetsagenter sprang runt som yra höns, fotade och försökte få polisen att köra bort oss utan att lyckas. Trots att demonstrationen fick fortsätta måste ändå den svenska polismakten kraftigt fördömas för lördagens aktion. De agerade som den kinesiska statens förlängda arm genom att försöka censurera bort demonstrationen, genom att försöka blockera demonstrationens budskap för den kinesiska delegationen. Detta misslyckades dock med hjälp av megafon, sa Kaan Özsan efter demonstrationen.
RS Göteborg
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!