Proteststormen tilltar i Italien

2008-03-05 16:34:45
Detta år infaller den 30:e årsdagen av genomförandet av Italiens abortlag 194, som var resultatet av arbetar- och kvinnorörelsens masskamp.

Men lagen står under ständig attack från högern och från katolska kyrkan i synnerhet, som vill ha igenom ett totalt abortförbud. Påven och hans representanter talar ständigt om ”rätten till liv” och kyrkan blandar sig alltmer i de italienska politiska och sociala frågorna. Nu när en valkampanj är på gång förvärras det reaktionära klimatet.
Den 12 februari i år gjorde beväpnad polis en razzia mot en klinik i Neapel efter ett anonymt telefontips om att en illegal abort hade ägt rum där. Polisen förhörde en 39-årig kvinna på kliniken som just hade genomgått en abort och beslagtog det aborterade fostret som möjligt bevismaterial!
Denna incident fick till följd att tiotusentals kvinnor och män omedelbart gick ut på gatorna i hela Italien. Majoriteten av italienarna vill behålla abortlagen som den är. Enligt en undersökning som publicerats i den italienska dagstidningen Corriere della Sera den 6 januari i år uppgav 73 procent att de inte ansåg att det var rätt att förbjuda aborter.
Till och med bland de som säger att de går i kyrkan åtminstone en gång i veckan – det vill säga de mest religiösa – säger en majoritet (53 procent) att det vore olämpligt att förbjuda aborter.
Fler protester planeras inför den 8 mars, och om högern vinner valet i april kan det bli ännu större protester.
Preventivmedel och dagen efter-pillret går att få tag på i Italien, men det är väldigt besvärligt att komma i kontakt med familjeplaneringskliniker. Bara en tredjedel av de kliniker som borde finnas enligt lagen, existerar faktiskt. Dessa håller sällan öppet eller saknar personal.
Väntetiderna gör klinikerna fullständigt värdelösa för sådant som dagen efter-pillret. Den genomsnittliga väntetiden för en gynekologisk undersökning är 20 dagar!
I Bologna och Palermo är det fråga om väntetider på över två månader.
Underfinansiering innebär att ingen svarar i telefon och att personalen är otillräckligt utbildad.

Klass och kön

Situationen i Italien visar klart och tydligt på att rätten att välja inte kan reduceras till tillgång på preventivmedel och abort.
Förkortad arbetstid och en lön att leva på tillsammans med kostnadsfri och god barnomsorg med plats för alla barn samt flexibla öppettider skulle göra det enklare att kombinera barn och arbete.
Problem på jobbet, ökande priser och nedskärningar på servicen visar allihop på att kampen för kvinnors rättigheter är nära sammankopplad med kamp för alla arbetares rättigheter när det gäller arbetsplats-, sociala och miljöfrågor och med kampen mot ett system baserat på konkurrens, vinster och privat äganderätt.
Vårt mål är annorlunda, ett socialistiskt samhälle utan hierarkier i familjer och samhället och fritt från kyrkans inblandning i sociala frågor.
Ett samhälle där kvinnors obetalda arbete i hemmen kan organiseras kollektivt som offentlig service. Ett samhälle utan någon grundval för sexism, sexhandel eller våld mot kvinnor. Ett samhälle där kvinnor på allvar är fria att göra sina egna val.

Linda Schütz
(CWI Italien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!