Provokationer utlöser elkonflikt

2007-04-25 17:15:45
– Ett bud som är rena provokationen, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef för 26 000 elektriker inom el, kraft och elektronik.

Elektrikerförbundet avvisade på tisdagen blankt ett medlarbud som innebär en rad försämringar jämfört med både i dag och fackets krav.
Försämringarna gäller enligt Wenngren allt från prestationslönen, traktamentsboende och fördelningen mellan generella och individuella löneökningar till lägstalönerna, pensionen och fackligt arbete på företagsnivå.
– När det gäller t ex ackordskontrollen erbjuds vi en miljon i avlösen för en verksamhet som handlar om 27 miljoner, säger Ronny Wenngren.
Arbetsgivarna i Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) vägrar blankt att betala fackets krav på 0,4 procent av lönesumman i en kontrollavgift för samtliga montörer, organiserade i SEF eller ej.
Därmed träder den varslade övertidsblockaden i kraft på onsdagen. I steg två inleds en strejk vid EIO-anslutna elektriker vid LKAB den 2 maj och i steg tre en strejk vid 30 företag den 7 maj.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!