Pussy riot – mer rörelse än band

2012-08-17 11:47:37
Det skulle ha varit svårt att för ett år sedan ha förutsett att en grupp av ”tredje generationens feministiska punkare” som kallar sig Pussy riot och är iklädda färgglada rånarluvor och yllestrumpor inte bara skulle ha blivit en symbol för det snabbt växande motståndet mot Putin, men också föremål för hans hämndlystna vrede.

Tre medlemmar i gruppen Pussy Riot i Ryssland greps i februari efter ett uppträdande med en ”punk-bön” på altaret i Moskvas största ortodoxa katedral. De har nu åtalats för huliganism och har varit fängslade i nästan sex månader i väntan på rättegång, trots att två av dem är småbarnsmammor. De har varken sett sin partner, familj eller vänner under tiden.
Pussy riot är mer av en rörelse än ett band. Medlemmarna går under namn som Blondie, Terminator, Garage, Seraphim, the Cat, Schumacher, som de har för att behålla anonymiteten.
Många stöder deras olika aktioner, som har varierat från satir till provokation. I början deltog medlemmar i aktioner som organiserades av ”Voina”-gruppen, där ett manligt könsorgan målades på en av S:t Petersburgs vindbryggor. När bron lyftes på natten fann dem som arbetar på kontoren i FSB, den politiska polisen, sig stirra på detta bildmeddelande, något som representerar vad många anser att deras verksamhet är. Men mer och mer, som motstånd mot Putins regim, har gruppens agerande blivit tydligare politiskt. Anledningen till deras ”Punk-bön” är till exempel ett tydligt ställningstagande mot Putin och kyrkans hierarki.

Utförandet av ”Punk-bönen” i Kristus Frälsarens katedral i Moskva retade den styrande eliten. Nästan enhälligt har de krävt att dessa kvinnor ska mötas av kraftfulla åtgärder. Katedralen i sig symboliserar allt som är ruttet med det nya kapitalistiska Ryssland – den är byggd (snarare ombyggd på platsen för den tidigare katedralen till minne av Rysslands seger mot Napoleon) under mitten av nittiotalet och katedralen har varit omgiven av korruptionsskandaler. Under den djupa ekonomiska depressionen som följde kollapsen av Sovjetunionen, slösade Jeltsinregimen bort miljarder rubel på att bygga denna kyrka. Dess kupoler är platerade med 50 kilo guld, som donerats av en av de nya oligarkbankirerna med ett kriminellt rykte. Idag används endast 7 procent av domkyrkan för religiösa tjänster, resten till­ägnas olika kommersiella verksamheter.

Men detta är av ringa intresse för den ryska ortodoxa kyrkan, som är en av de mest reaktionära kyrkorna i världen. Istället har den ena efter den andra av dess talesmän skrikit sig hesa för att demonisera Pussy riot. Enligt kyrkans advokat representerar Pussy riot någon form av högre makt, som försöker förstöra den ryska ortodoxa kyrkan. ”Det är samma krafter som ligger bakom 11 september-attentatet i USA – Satan”.
Vsevolod Chaplin är den officiella talesmannen för kyrkan. Dessa grupper, förklarade han är på högsta nivå anslutna till Satan. Han tror att punkrockare är syndare som borde straffas hårt. När han ombads att motivera detta, sade han att han hade blivit tillsagd ”av Gud!”.
Chaplin är känd för sin reaktionära och våldsamma tro. Tidigare i år sade han att verk av Lenin och Trotskij bör kontrolleras för extremism och förbjudas. Han fortsatte med att säga att han anser att det är en moralisk skyldighet hos varje kristen att döda så många bolsjeviker som möjligt. Det är inte förvånande att kyrkan ofta ses sida vid sida med fascister i protester mot abort och mot rättigheter för kvinnor och hbt-personer.

Inte ett enda av de officiella riksdagspartierna har uttalat sig mot kampanjen mot Pussy Riot. I början av den senaste rättegången skrev Gennadij Ziuganov, ledare för Rysslands så kallade kommunistiska parti, ett pressmeddelande som ”bestämt avvisade den senaste anti-ortodoxa provokationen”. I en radiointervju gick han ännu längre. Han klagade på det växande inflytandet från Väst och Nato och varnade för de ”tragiska konsekvenserna av den arabiska våren för kristna”. Han förklarade att kommunistpartiet ”är till stor del företrädare för den ortodoxa kyrkan i politiken. Den har alltid försvarat och kommer alltid att försvara troende… Vi är beredda att använda allt vårt inflytande för att försvara det goda namnet och auktoriteten hos predikare som måste lida hån, förtal och ärekränkning”.

Nu när rättegången mot de tre medlemmarna i Pussy Riot har återupptagits, är det uppenbart att de inte får en rättvis rättegång. Domaren fortsätter med att föra kommentarer mot dem, åklagaren har lagt fram ytterligare 200 sidor bevis utan tanke på att ge tid till advokaterna att läsa dem. Vittnen som vill tala till stöd för gruppen avvisas av domaren.
Något som är ytterligare störande med tanke på stalinisternas användning av psykiatriska sjukhus för att straffa oliktänkande, är att domaren har efterlyst bevis från en psykiatrisk expert. Experten gav bevis för att alla tre är drabbade av personlighetsstörningar, vilket han beskrev som ”att ha en aktiv social position och önskan om självförverkligande” och för det andra ”en tendens till oppositionell verksamhet”! Tydligen hör ”röster från Gud” och att uppmana till att ”så många bolsjeviker som möjligt ska dödas” inte till att ha en personlighetsstörning.

Fallet mot Pussy Riot är dock inte ett isolerat fall. Det är en del i en våg av andra gripanden i samband med den växande proteströrelsen.
Bortsett från de mest välkända fallen har ytterligare 16 aktivister gripits och väntar på rättegång med åtal som skulle kunna lämna många av dem i fängelse i flera år.
Men regimen är nu inträngd i ett hörn på grund av dessa gripanden. Gripandet av Pussy riot har lett till en stor internationell protest. Peter Gabriel, Sting, Steven Fry, Danny de Vito, Terry Gilliam, Madonna och Pete Townsend är några av dem som har skickat offentliga protester. Internationella grupper vilka spelar konserter i Ryssland har mer och mer visat solidaritet med Pussy riot genom att bära t-shirtar eller genom att låta andra medlemmar i bandet Pussy Riot spela. Dessa inkluderar Franz Ferdinand, Beastie Boys, Patti Smith, Faith No More och Red Hot Chili Peppers. Medan många ryska artister fortsätter att stödja regimen, då de vet att om de talar i opposition kommer de att förlora all sin sändningstid, är det betydelsefullt att över 100 ledande artister, däribland många som tills nyligen var pro-Putin, har talat ut mot regimen.

Men långt mer oroande för regimen är att hela befolkningen snabbt börjar ändra sin hållning. Veckorna efter aktionen visade den stora majoriteten av det ryska samhället, tillsammans med cheferna för alla ryska trosriktningar, sitt stöd för regeringens åtgärder mot Pussy Riot, trots fördömande från olika officiella håll. Däremot visar den senaste opinionsundersökningen att majoriteten av Moskvaborna redan nu tycker att regimen har gått för långt. Detta är i linje med andra opinionsundersökningar som visar att upp till 20 procent av ryssarna (det är ca 30 miljoner människor) är beredda att aktivt protestera mot regeringen.

CWI i Ryssland kräver ett omedelbart frisläppande av Pussy riot och alla de som arresterats vid de senaste oppositionsprotesterna och att alla åtal släpps. Det bör ske en omedelbar separation av den ryska ortodoxa kyrkan från staten på alla nivåer. Äkta yttrandefrihet, inklusive rätten att kritisera staten, presidenten och kyrkan bör inrättas på alla nivåer. Putins regim bör avgå genom ett sammankallande av demokratiskt konstituerade församlingar som består av representanter från arbetsplatserna, utbildningsanstalterna och bostadsområden för att avgöra vilken regeringsform som är bäst för Ryssland. Ett massarbetarparti bör etableras med ett socialistiskt program berett att kämpa för den politiska makten och etablera ett nytt socialistiskt samhälle fritt från kapitalismen och dem byråkrater och präster som tjänar dess intressen.

Rob Jones, Moskva

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!