Rädda föreningslivet i Jordbro

2018-11-21 11:22:24

foto: Natalia Medina
Allt föreningsliv i Jordbro riskerar att utplånas av kommunens vansinniga planer. Nu måste ett motstånd byggas.

Föreningarna kommer att stå utan lokaler i flera år när Jordbro Kultur- och föreningshus rivs. Det nya kulturhuset kommer bara att vara mindre än hälften så stort – och har inte ens börjat byggas.

Socialdemokraterna slog på stort i valet med sitt löfte om ett nytt kulturhus i Jordbro. Ändå hotas Jordbros föreningsliv av utplåning. Det kommer nämligen att dröja många år innan det nya huset står klart. Men dagens kultur- och föreningshus rivs redan nästa år. Vart ska biblioteket, fritidsgården och alla föreningar ta vägen under tiden?
– Kulturhuset i Jordbro och alla aktörer som samsas i huset är det enda som förser jordbroborna med utbud av alla möjliga tänkbara aktiviteter för kultur och hälsa eller som social träffpunkt. Det är verksamheter som väldigt tydligt har haft en viktig förebyggande roll, men som även är ett nav för alla oss som bor och verkar i området, säger Ifrah Hassan, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och som jobbar med våldsprevention, och fortsätter:
– Att nu ta bort det lilla, men väldigt viktiga kulturhuset för år framöver kommer att vara förödande för många unga, särskilt de som kanske inte har något annat att göra under fritiden, säger Ifrah.

Kommunen har utlovat ersättningslokaler tills det nya huset står klart. Men faktum är att det inte finns några ersättningslokaler i Jordbro. Är tanken att Jordbro United, AC Jordbro, Vägen ut, Jordbro världsorkester och andra jordbrobaserade föreningar ska flytta sin verksamhet till Handen eller andra kommundelar?
Och även när (eller ens om) det nya huset står klart kommer föreningslivet inte att få plats. Det nya kulturhuset kommer enligt uppgift att vara mindre än hälften så stort som dagens; biblioteket krymps till lägenhetsstorlek, aulan för 181 personer försvinner och ersätts med ett litet mötesrum och föreningarna kommer inte att få egna lokaler.

För Jordbro United Dans & Show, som idag har hundratals verksamma barn och ungdomar, innebär planerna en katastrof. Kommunens utlovade ersättningslokaler kommer att förläggas utanför Jordbro.
Det kommer sannolikt att innebära ett stort bortfall i antalet barn och ungdomar som deltar, särskilt bland barn som är för små för att åka till andra kommundelar själva. Idag kan alla barn som vill delta just för att det är nära och deltagandet behöver inte påverkas av föräldrarnas arbetstider eller tillgång till bil.
Och även när eller om det nya kulturhuset står klart kommer dansutrymmena bara att vara hälften så stora som dagens storlek.
Dessutom kommer kommunen att ta ut hyror som helt skulle omöjliggöra för Jordbro United att ha så låga avgifter som idag. De mest ekonomiskt utsatta barnen skulle bli de som drabbas – de som behöver verksamheten som mest.
– Det behövs demonstrationer och protester från alla berörda i området och kulturhuset nu om föreningslivet ska räddas, säger Jamila Zrioui, jordbrobo och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver: 
Ingen rivning förrän ett nytt kultur- och föreningshus står klart. 
Det nya kulturhuset måste vara stort nog för att inrymma dagens verksamheter och föreningsliv. Nej till marknadshyror – vi betalar redan skatt för denna viktiga ungdomsverksamhet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!