Rädda hyresrätten! – demonstrera 11 februari

2008-01-09 15:05:00

foto: Sebastian Olsson
kampen för den hårt trängda hyresrätten trappas nu upp i Stockholm

Denna vår kommer högerns projekt att skrota allmännyttan möta på ordentligt motstånd.
Flera demonstrationer utanför stadshuset planeras och redan under årets andra vecka står det klart att hundratals aktivister är beredda att jobba hårt för att försvara rätten att bo i hyresrätt.
Den 11 februari kl 18.00 samlas vi i Stockholm till demonstration under huvudparollen ”Rädda Hyresrätten!”.

Attacker från många håll
Allmännyttan attackeras från alla håll av stadshusmajoriteten: ombildningar till bostadsrätter, utförsäljning till privatvärdar, lyxrenoveringar, chockhöjda hyror, ’marknadsliknande’ hyror och vanskötseln”. Så beskrivs hotet i den gemensamma plattformen.
Sälj inte Dalen, ett lokalt nätverk mot ombildning till bostadsrätt, tog i slutet av november initiativ till en demonstration och fick snart gehör från Nej till Ombildning och Gemensam välfärd.
Nu har fler grupper, fler LH (lokala hyresrättsföreningar), upproret i Husby (se sista sidan) och fackförbundet Seko (Stockholmsavdelningen) anslutit sig. Stockholms Hemlösa och studentkåren är också på väg, PRO och handikapporganisationer ska kontaktas.
Idéerna sprutade fram på det senaste planeringsmötet. Den goda stämningen märktes inte minst på antalet flygblad som de närvarande lovade att dela ut, 17 000 stycken! Vill även du hjälpa till inför demonstrationen, kontakta undertecknande.
Även Hyresgästförening planerar en demonstration utanför stadshuset. Detta redan den 21 januari, kl 18.00. Man kommer att bussa in folk från stadsdelar som hotas av tvångsprivatisering, t ex Hässelby och Högdalen, och från Husby som hotas med lyxrenovering.

Tvångsprivatisering
Hyresgästföreningen och nätverket Rädda Hyresrätten samarbetar kring demonstrationerna. Senare i vår planerar vi en gemensam demonstration för hela länet. Detta då frågan om tvångsprivatiseringar i april ska upp i kommunfullmäktige.
Det handlar om 5 200 lägenheter där de boende har sagt nej till ombildning till bostadsrätter, men som nu straffas genom utförsäljning till privatvärdar. Detta övergrepp måste stoppas!
År 1994 stoppades privatiseringen av Stockholmshem genom protester.
Till våren blir även den statliga utredningen under ledning av Michael Koch (Arbetsdomstolens ordförande) klar, vilket innebär förslag som skrotar hyrestaket. Något som i sin tur leder till marknadshyror och fantastiska hyreshöjningar.
Ska det finnas några hyresrätter kvar som vanligt folk har råd att bo i måste vi agera nu.
I förlängningen handlar det om att stoppa extrem segregering och värna om den allmänt sett goda boendestandard som varit grunden för en generell välfärd i detta land.
Elin Gauffin
elin_gauffin@hotmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!