Rädda hyresrätten – exempel från Dalen

2007-04-18 14:41:22
Det är lätt att känna sig maktlös inför utförsäljningspropagandan. Men bara hyresgästerna får komma till tals, kommer det att visa sig att många vill försvara allmännyttan. I Dalen håller vi på att resa ett motstånd.

Efter ett ”väckelsemöte” som Bilda bostad höll i Triangelkyrkan i Enskede, har bostadsrättsförespråkare poppat upp som svampar ur jorden. Vi förstod att vi måste agera snabbt.
Vi började med att kontakta hyresgästföreningen i Stockholm och fick deras broschyrer med argument mot utförsäljningar. Vi delade ut dessa i brevlådorna på gården. För att få lite vassare profil och lokala exempel skrev vi även en egen argumentsamling (se Allt är inte guld som glimmar).
Nästa steg blev att förankra i vår egen hyresgästförening på Rönnbärsgården om nödvändigheten att agera mot utförsäljningshotet. Vi fick klartecken för att ordna ett öppet möte tillsammans med Hasselgårdens förening.
När vi fick reda på att allt underhåll avstannar om minst 40 procent anmäler intresse för bostadsrätt så delade vi ut nya lappar som uppmanade folk att vänta och ta del av argumenten emot.
I några veckor har vi nu kampanjat för mötet, pratat med folk om att komma, fått de andra gårdarnas hyresgästföreningar att hjälpa till för att ett flygblad om mötet skulle nå hela Dalen, samlat argument m m.
På mötet kommer en representant för Hyresgästföreningen centralt att tala, och vi som startat kampanjen fyller på med lokala exempel och idéer på hur kampen måste föras vidare. Genom gårdsmöten, dörrknackningar och informationsbord vid Ica kan utförsäljning av de kommunala bostäderna stoppas.
Ola Olofsson
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!