”Rädda skolan och förskolan!”

2015-05-27 21:43:11

foto: Kristofer Lundberg
Protesterna mot skolslakten i Göteborg fortsätter.

Fortsatta föräldraprotester i stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg sätter hård press på den styrande majoriteten.

Samtidigt som det rödgrönrosa styret gör utspel om satsningar på skola och förskola genomförs nedskärningar ute i stadsdelarna.
Den 26 maj genomfördes en ny demonstration med cirka 200 deltagare för att stoppa skolnedskärningarna i Majorna-Linné.
Majorna-Linné förväntas gå 14 miljoner kronor back och säger sig därför påtvingas nedskärningar. Men i själva verket handlar det om att stadsdelen har fått en för liten budget för att klara av att uppfylla de behov som finns.

Föräldraprotesterna som nu sprider sig vänder sig mot att 21 tjänster vid stadsdelens grundskolor försvinner. Fritidspedagoger, elevassistenter och lärare försvinner från Karl Johansskolan, Annedalsskolan, Kungsladugårdsskolan och Hagaskolan.
Förslagen från förvaltningen är också att stänga och/eller flytta fem förskoleavdelningar och lägga ned en förskola. Allt tal i valet om att minska barngrupper blir det inget av – grupperna blir istället större. En stor omorganisering väntar alltså samtidigt som förslaget säger att varje förskoleavdelning ska minska kostnaderna för inköp med 2 000 kronor.

Offensiv har rapporterat om nedskärningar och de föräldraprotester som har följt på Karl Johanskolan.
Nu fortsätter protesterna, men de innefattar också en kamp för en nedskärningshotad förskola. Politiker och tjänstemän talar om ett minskat antal förskolebarn i Majorna-Linné som orsak. Men antalet barn går alltid upp och ned och att genomföra nedskärningar när det går ned innebär aldrig satsningar när det går upp, utan istället långa köer och tyngre arbetsbelastning på personalen.
Ska nedskärningarna stoppas måste det bli en mer omfattande rörelse där lärarfacken och Kommunal ger sitt stöd och mobiliserar till protestaktioner.
Protesterna måste också riktas mot kommunledningen (S, V, MP och FI) med krav på mer pengar till stadsdelsnämnderna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!