Rädda våra skolor

2007-05-23 12:29:52
Nu tar protesterna i Stockholm fart mot konsekvenserna av den nyliberala fria etableringsrätten av friskolor, som hotar leda till en massaker på kommunala förortsskolor.

”Vad ska vi göra? Rädda skolan”, ekade slagorden när 150 barn och föräldrar i måndags tågade från Dalhagskolan i Husby till stadsdelsnämndens möte.

Het grillning

Högerpolitikerna i stadsdelsnämnden utsattes sedan för en het grillning av alla oroade och arga föräldrar och barn. Oppositionen i s, v och mp valde att uttala sitt stöd för kravet att skolan ska vara kvar.
Dalhagsskolan är bara en av 15 grundskolor som föreslås bli avvecklade i en konsultrapport om den överkapacitet på skolytor som uppstått i spåren av alla nya friskolor i kombination med ”valfriheten” att välja vilken skola som helst.
– Det finns 563 ansökningar om nya friskolor, varav en stor del i Stockholm. Ni har tappat kontrollen och nu hotar en massaker på våra skolor. Ni måste ta ert ansvar. Jag föreslår att ni begär att utbildningsnämnden kommer ut på ett möte där alla föräldrar och elever på både Dalhagsskolan, Akallaskolan och Bredbyskolan kan delta, föreslog Arne Johansson från Rättvisepartiet Socialisterna till starka applåder.

Strejk på Västboda

På tisdagen deltog därefter 200 barn och föräldrar i en skolstrejk mot stadsdelsnämndens överrumplande beslut i Farsta om en nedläggning av Västbodaskolan redan i höst.
– De mer välbärgade har mer valmöjligheter, det här området kommer att utarmas, sade en förälder, Micaela Malmström.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!