Rätt till heltid – viktigaste kravet

2010-04-07 13:38:57
Willys i Sundbyberg och Icas lager i Årsta är två arbetsplatser som Handels tar ut i strejk på torsdag om inte ett avtal slutits innan dess. Offensiv pejlade stämningen två dagar innan var­slet ska träda i kraft.

Anne Nordström, jobbar på ­Willys i Sundbyberg:
– På vår arbetsplats är rätt till heltid det viktigaste kravet. Deltidsanställningar och visstidsanställningar har satts i system. Att bemanningsfrågan är viktig för de som jobbar på lager förstår jag. Ett års avtal tror jag är bra när det svänger så pass mycket som det gör. Att arbetsgivarna har bjudit en enda krona som startbud är otroligt lågt! Om inte arbetsgivarna backar till på torsdag, då tror jag att det blir strejk.

Tom Rosenström, jobbar på ICA:s lager i Årsta, Stockholm:
– Trygga anställningar är den viktigaste frågan.
– Ica har gjort stora vinster så företaget har råd med både bra anställningsvillkor och höjda löner. Jag hop- pas det löser sig nu innan torsdag, för blir det strejk så blir det två dagars lönebortfall. Men på längre sikt så lönar det sig nog, man vill ju inte förlora jobbet!

Joel Eriksson

 RS / Offensiv säger▼

  • Fullt stöd till Handels och Pappers strejkvarsel.
  • Jobbuppror för allas rätt till fasta heltidsjobb – stopp för möjligheten att ersätta fast anställda med bemanningsföretag, bort med allmän visstidsanställning och andra osäkra anställningar.
  • Ingen prutmån i LO:s lönekrav – minst 620 kronor för en heltidsanställd plus en jämställdhetspott på 120 kronor för alla med en månadslön på under 21 300 kronor.
  • Ingen heltidsanställd ska tjäna mindre än 19 000 kronor i månaden.
  • Nej till sänkta ungdomslöner.
  • Förbered för strejk. Omedelbara fackmöten på arbetsplatserna. Facken måste samlas i demonstrationer och lokala aktiviteter för att öka trycket i avtalsrörelsen.
  • Demokratiska och kämpande fack – avtalen ut på omröstning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!