Rättssäkerhet inget för Säpo

2015-11-24 17:42:42

foto: Säkerhetspolisen


Hur kunde det bli så fel? Det är frågan som regeringen, polisen och hela det borgerliga etablissemanget inte vill ska ställas efter att den 22-åring som offentligt hade pekats ut som terrorist släpptes fri i söndags. 

Inrikesminister Anders Ygeman (S) som uttalade sig å regeringens vägnar efter frisläppandet var inte ens beredd att ge 22-åringen en offentlig ursäkt samt utlova skadestånd, skydd och asyl. Istället bedyrade han att han hade fortsatt förtroende för polisen och Säpo.

Vem kan lita på Säpo, FRA och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must)? Vad de alla har gemensamt är att de bedriver en verksamhet utan någon som helst demokratisk kontroll eller insyn, oftast i samarbete med utländska underrättelsetjänster. 

Samarbetet ska ses mot bakgrund av Sveriges deltagande i Nato:s krig, den svenska utrikespolitikens knytning till USA:s och bygget av ett Fort Europa. Det är med detta samarbete i bagaget som Säpo formulerar sin politik och riskbedömningar.  Detta samarbete ledde 2003 till att Säpo överlämnade två egyptier till CIA på Bromma flygplats där de drogades innan de  flögs till tortyr och fängelse i Egyptien. 

Det var efter att Säpo hade ”tagit emot konkret underrättelseinformation” från andra länder som man gick ut med bild och namn på 22-åringen. 

De som bär ansvaret för rätts­övergreppet mot 22-åringen och de övriga som fördes bort från flyktingboendet i Boliden den 19 november måste avsättas. Samma dag som flyktingarna fördes bort beslöt regeringen att förlänga gränskontrollerna med ytterligare 20 dagar. 

I den förstämning som har rått efter terrordåden har regeringen passat på att avisera nya repressiva lagar som ger polisen och Säpo ännu större möjligheter att övervaka och registrera. Med medias hjälp har ett rättslöst tillstånd skapats som oundvikligen dömer oskyldiga. 

Att staten ska tillåtas infektera datorer och telefoner med trojaner för att i hemlighet avlyssna och ta del av krypterad kommunikation är ett allvarligt intrång i den personliga integriteten.

Regeringens förslag om att det ska bli lättare att kameraövervaka tidningsredaktioner, religiösa lokaler och asylboenden är en ny form av den olagliga åsiktsregistrering som Säpo länge har sysslat med och som bevisligen har fortsatt in på 2000-talet. 

Säpo och den militära underrättelsetjänsten har en lång och mörk historia av förföljelse och registrering av vänstern och fackliga aktivister. Nazisthotet och extremhögerns terror har Säpo alltid undervärderat. 

De nya föreslagna lagarna inskränker demokratin, spär på islamofobi och öppnar för en ytterligare militarisering av polisen. De ger också en varning om vilka åtgärder som kan komma att vidtas mot en pånyttfödd arbetarkamp och vänster i framtiden. 

Säpo, FRA och den militära underrättelsetjänsten utgör ett hot mot de invånare som man påstår sig ska skydda. I den hemliga konspirativa miljö de verkar i odlas reaktionära idéer. Det om något lär historien. 

Upplös Säpo. Demokratisk kontroll av polisen. Låt inte regeringen och etablissemangets kidnappa den berättigade oron. Enad kamp mot rasism, högerpolitik och nya lagar som begränsar demokrati och integritet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!