Rättvisepartiet Socialisterna håller kongress i helgen

2011-02-09 11:40:49
Det etablerade partierna är i djup kris. Centern konstaterade i helgen att man behöver en helt ny politik. Och snart har Socialdemokraterna sin kriskongress.

Rättvisepartiet Socialisternas kongress i helgen har en helt annan uppgift. Det handlar om att sammanfatta lärdomar av kamp i Sverige och internationellt för att ta nya steg framåt.
– I Grekland, Spanien och Portugal är det socialdemokratiska regeringar som genomför enorma nedskärningsprogram som arbetare och ungdomar kämpar emot. Det behövs nya arbetarpartier där, liksom i Sverige, säger Per-Åke Westerlund, RS ordfö- rande.
– Vårt parti deltar i nätverk och allianser som kan samla så många som möjligt till kamp mot högerpolitik och rasism. Samtidigt bygger vi vårt eget parti. Båda delarna är nödvändi­ga i bygget av en kämpan­de arbetarrörelse och för att förbereda för ett nytt arbetarparti, säger Per-Åke Westerlund.

 Anmäl dig, beställ dokumenten, ge bidrag▼

 • Rättvisepartiet Socialisternas partiföreningar runt om i landet väljer kongressdelegater. Dessutom kan medlemmar och sympatisörer till partiet delta.
 • Anmälan görs via partifö-reningen eller e-posta till rs@socialisterna.org eller ring 08-605 94 02. Kostnaden är 800 kronor för arbetande, 400 för övriga.
 • Medlemmar kan beställa kongressdokumenten.
 • På kongressen genomförs också den traditionella stora insamlingen till partiets verksamhet.
  Den som inte deltar kan skicka ekonomiska bidrag till PlusGiro 87 96 49-2, skriv ”kongressinsamlingen”.

 kongressens höjdpunkter ▼

 • VÄRLDSLÄGET – om revolutionen i Egypten och Tunisien, arbetarkampen i Europa, kapitalismens globala kris m m.
  Internationella gäster kommer att bidra med rapporter.
 • RS-BYGGET – 2010 var ett bra år för partiet. Vi gick framåt i valet på alla orter, värvade fler medlemmar än något år sedan 2004 och nya partiföreningar bildades.
 • SVERIGE: Socialdemokraterna är i kris, högern är skenbart stärkt och Sverigedemokraterna sitter i riksdagen.
  När ska Sverige hinna ikapp resten av Europa och vilken kamp är möjlig framöver?
 • TRE DOKUMENT SKA diskuteras – om läget i Sverige, om partibygget och om medlemsavgifter.

Klara Mäkitalo från Uddevallas partiförening kommer på kongressen och har höga förväntningar:
– Jag var på förra kongressen 2009 som ny medlem och lärde mig mycket. Det var det bästa jag gjort och har höga förväntningar i år. Partiets framgångar och den roll vi har spelat kommer nog att spegla kongressen.

Linnea Wallberg från Kortedala-Bergsjöns partiförening är en av 30 medlemmar som kommer från Göte-borg.
– Förra kongressen var inspirerande. Speciellt de internationella frågorna och rapporten från CWI. Lärdomar från RS i övriga landet är viktigt. På kongressen tror jag att RS Göteborgs inlägg om asylkampen, antirasismen och kampen mot nedskärningarna kommer att vara viktiga lärdomar för andra partiföreningar.

Christopher Ferreira från Marks partiförening i Västsverige är en av dem som kommer på kongressen.
– Det kommer vara min första kongress. Mark är en ny partiföre­ning, så framförallt handlar det om att lära sig mer.
– Jag åker för att ta del av vad partiet gör på andra orter som Luleå, Malmö, Stockholm som vi kan ta tillbaka till Mark. Jag åker för lära mig mer av andra delar av partiet och lära känna RS:are från övriga landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!