Regeringarna slår rekord i nedskärningar

2010-05-26 14:52:29
Under de senaste dagarna har snart sagt varje europeisk regering aviserat gigantiska nedskärningar, samti- digt som regeringarna pressas av fortsatt eurokris och arbetarprotester.

Nedskärningspaketen haglar över Europa.
I måndags (den 24 maj) offentliggjorde den italienska högerregering­en att den tänker banta budgeten med minst 24 miljarder euro, motsvarande 236 miljarder kronor, under de kommande två åren.
Dagarna innan hade den nya brittiska koalitionsregeringen – Tories  och Liberaldemokraterna – aviserat sitt första nedskärningspaket på drygt 60 miljarder kronor och än större nedskärningar kommer när regering­en presenterar sin första budget den 22 ju­ni.
De kommande brittiska nedskärningarna hotar 300 000-700 000 offent­liga jobb.
”Tysklands regering ska nästa år inleda ett drastiskt åtstramningsprogram för att uppfylla ’skuldgiljotinen’ som skrivits in i den tyska konstitutionen”(Svenska Dagbladet den 25 maj). Totalt handlar det om nedskärningar på 100 miljarder kronor fram till år 2016.

Åtstramningspolitiken skärper krisen. Inte ens de stödpaket på närma­re 7 500 miljarder kronor som EU och Internationella valutafonden utlovat till EU-länder i akut kris har dämpat fallet. Euron har fortsatt att falla i värde och raset på världens aktiebörser har inte hejdats, samtidigt som krisförloppet i exempelvis Spanien blivit än mer dramatiskt.
Vad som nu behövs är ett alleuropeiskt motstånd i form av strejker och demonstrationer i likhet med den protestvecka den 21-26 juni som flera socialistiska EU-parlamentariker har föreslagit (se förra veckans Offensiv).
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!