Regeringen privatiserar arbetskraftsinvandringen

2011-10-05 15:15:30
Migrationsverket kom förra veckan ut med ett nytt system för arbetskraftsinvandring som börjar gälla från och med den här veckan.
Systemet går ut på att invandrare som söker arbetstillstånd i Sverige söker det via olika företag, bl a Ikea och Ericsson, istället för att Migrationsverket har hand om ärendena.

Systemet kallas för certifiering och går helt enkelt ut på att Migrationsverket lämnar över delar av sin verksamhet direkt till företagen. De har då själva bland ­annat hand om kontakten med fackföreningarna.
Migrationsverket uppger att de kräver att företagen lämnar ut alla uppgifter om de arbetssökande till branchens lokala fack så de får insyn i om anställningsvillkoren överensstämmer med svenska kollektivavtal.

Efter fyra år kan arbetstagaren beviljas permanent uppehållstillstånd, trots att den ­längsta tiden för arbetstillstånd är ­fyra år och i många fall kan vara betydligt kortare.
Den nya arbetskraftslagen innebär att svenska företag kan utnyttja invandrad arbetskraft billigt. Sedan, om företaget inte är tillfredställt med arbetstagarens arbete, kan det neka personen anställning, vilket kan göra att personen utvisas eller att arbets­tillståndet bara förnyas år för år.

Senast förra året sa Ingenjörsfacket ifrån och sa upp sitt avtal med Migrationsverket för att Migrationsverket hade godkänt arbetstillstånd för invandrade arbetstagare utan att kontrollera om de hade fått ta del av svenska kollektivavtal.
Migrationsverket skickar samtidigt tillbaka asylsökande som har flytt från krigsdrabbade länder och som riskerar att bli förfölj­da och torterade – endast för att de svenska företagen inte har samma vinstintresse av dem.
Aldrig någonsin tidigare har behovet av en enad asylrörelse varit så skriande.Nu måste alla flyktingorganisa­tioner, sociala rörelser och vänsterorganisationer gå samman för att kräva att asylrätten återinförs och ett stopp på den rasistiska asylpolitik som Migrationsverket och regeringen bedriver.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!