Reinfeldt 2 – ännu värre

2010-10-20 15:44:59
Reinfeldt 2 är som alla uppföljare ännu värre än originalversionen. De ministrar som var ansvariga för de värsta attackerna på arbetares villkor – a-kassan, sjukförsäkringen och privatiseringar – har försvunnit. Deras ersättare ”lovar” att stå fast vid försämringarna. Ovanpå detta har regeringen fått en egen propagandaminis- ter från Moderaterna.
Samtidigt är det tydligt att regeringen är mycket orolig över att den europeiska krisen slår igenom i Sveri­ge. Hushållen i Sverige har en skuldsättning som ligger på 165 procent av den disponibla årsinkomsten. Det är högre än i krisländer som Spanien och USA. Det är också betydligt hög­re än strax innan krisen slog till i början av 1990-talet då skulderna var 118 procent jämfört med inkomsten. ”Vi måste planera för kommande kriser”, sa finansminister Anders Borg och avslöjade därmed vilken svag tilltro han har till den svenska och globala kapitalismen.
Den ekonomiska tillväxten på strax över 4 procent som regeringen väntar sig kompenserar ändå inte för det stora fallet 2009. Arbetslösheten är fortsatt mycket hög. Statens finanser – som man skryter med är ’bäst i Europa’ – kan snabbt vändas till underskott när skatteinkomsterna faller och det inte längre går att sälja ut statliga företag.

Under tiden är det tydligt att Reinfeldt 2 har som mål att konsolidera sina nyliberala ”reformer”. Sista veck­an före valet öppnade både Försäkringskassan och en del högerpolitiker för att mjuka upp de regler som dragit in sjukpenningen för svårt sjuka.
Den möjligheten skjuts nu i sank av den nye socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson, Moderaterna. Han ”förhåller sig kallsinnig till förväntningarna om en stor förändring av de hårt kritiserade reglerna för sjuka. Ulf Kristersson kan tänka sig en översyn, men han är tydlig med att en sådan inte kommer att leda till några större förändringar”, rapporterar Sveriges Radio.
Kristersson har fått jobbet med uppdraget att inte backa. Han berömmer nu den ”reform” som har gjort att tiotusentals står utan ersättning. ”Ingen ska kunna gå sjukskriven hur länge som helst”, säger han. Den svårt sjuka Annika Holmqvist, som var i alla media före valet, och alla an­dra i liknande situation, förblir utförsäkrade.
På motsvarande sätt har den nya arbetsmarknadsministern Hillevi Eng- ström försvarat försämringarna i a-kassan och de stora skillnaderna i avgifter mellan olika a-kassor med att de ger resultat i löneförhandlingarna, d v s att fler arbetslösa och högre avgifter ger lägre löneökning­ar.
Den nya ministern för privatiseringar av statliga företag heter Pe­ter Norman och var som vd för Sjunde AP-fonden ansvarig för att pensionspengarna är klistrade till kurserna på aktiebörsen. Han är nu ansvarig för alla statliga bolag, vilket inte bådar gott för vare sig anställda eller samhället i stort.
Reinfeldt har infört en ny post som statssekreterare för ”regeringens samlade kommunikationsstrategi”, d v s en propagandaminister. Posten tillföll Moderaternas tidigare partisekreterare Per Schlingmann, som antagligen inte fick titeln minister därför att Reinfeldt 2 redan har flest ministrar per invånare i hela Europa. Vad det nya uppdraget betyder är att staten ska betala för Schlingmanns M-propaganda. På Reinfeldt 2-språk heter det att ”regeringen i ännu högre grad kan vara delaktig i samhällsdebatten och öka dialogen med allmänheten.”

De rödgröna partierna i riksdagen har betonat sin vilja till ”samförstånd” med högerregering­en. Det reflekterar dels att de är överens i många frågor, dels en hopplös taktik för att hålla rasistiska SD borta från besluten. Den rödgröna linjen och fackledningarnas passivitet understryker att det är gräsrotskamp, lokala fackföreningar och enskilda förbund, nätverk och spontana protester som kommer att stå för den första fasen av motstånd mot Reinfeldt 2. Men den orättvisa högerpolitiken, arbetslösheten och klyftorna, i kombination med en ny ekonomisk nedgång, kommer förr eller senare att skapa en nivå på kampen även i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!