”Reinfeldt räddar banker – inte jobb”

2009-03-11 18:36:38
Måndagen den 9 mars besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Luleå. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) mötte statsministern och hans följe utanför Max hamburgerres­taurang där de skulle äta lunch.

– Reinfeldt besöker Luleå som ansvarig för miljardpaket till bankerna men inte en krona till kommunerna, trots den djupaste krisen sedan 1930- talet. Minst 20 miljarder mer till kommuner och landsting behövs för att stoppa nedskärningarna. Det är mindre än hälften av vad regeringen lovat bankerna i sitt senaste räddningspaket, sa Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna.
Innan Reinfeldt och hans följe anlände till Max så var RS på plats. Flera lunchgäster höll med oss när vi infor­merade om att vi hade en protest mot statsministern som snart skulle kom­ma. Några vände till och med och beslöt sig för att äta sin lunch någon an- nanstans. ”Jag vill inte beblanda mig med honom [Reinfeldt]”, sa en lunchgäst.

Folks ilska är befogad; regeringens krispolitik är en skandal. Inte ett finger har lyfts för kommuner och landsting i kris utan regeringen ger pengarna till banker vars ägare har plockat ut 100 miljarder kronor under de senaste åren.
I Luleå hotas 400 tjänster inom skolan, och i Jokkmokk är kommunkassan slut i september om hjälp inte kommer.

– Förutom pengar till kommuner och landsting behövs massiva satsningar på ny infrastruktur och miljöinvesteringar. Att bygga Norrbottniabanan tillsammans med energieffek- tiviseringar och hållbar energiproduktion är nödvändigt för klimatet, men skulle också skapa massor av jobb. Istället ger regeringen pengar till bankerna och app- låderar Vattenfalls köp av ett bolag som i princip bara producerar el med hjälp av kol och gas, sa Johanna Ev­ans, Rättvisepartiet Socialisterna.
RS Luleå

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Stoppa varslen – kamp för arbe­te genom att dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning, sex timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • Facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m m. Förstatliga bankerna, bilindustrin, energijättarna och de stora byggbolagen – för en demokratisk planerad ekonomi.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen till 90 procent. Höj ta­ket och sänk avgifter­na.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar – anställ 200 000 fler inom vård, sko­la och omsorg, kollektivtrafik, fritid och kultur o s v.
  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skärpta skatter på arv, förmögenheter och höga inkomster.
  • Lika lön för lika arbete – försva­ra kollektivavtalen mot EU:s lönedumpning och Lavaldomar.
  • Demokratiska och kämpan­de fack – för ett nytt socia­listiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!