Rekordvinster och guldregn över de rika

2007-09-12 11:52:46
Sverige är för närvarande det land där antalet dollarmiljonärer växer snabbare än någon annanstans i världen.
Samtidigt gör företagen rekordvinster och statens affärer visar ett rekordstort överskott.

Sällan har väl talet om att det inte finns pengar klingat så falskt som nu.
Den främsta orsaken till rekordvinsterna är högkonjunkturen och den ökade utsugningen. Arbetarna har helt enkelt fått ut allt mindre av den växande kakan.
Kapitalisterna har ensamma lagt beslag på de vinster som uppstått till följd av ökad produktivitet – produktion per arbetad timme och anställd – och därmed kunnat berika sig själva på ett sätt som saknar motstycke. Men mycket vill ha mer.
Jakten efter största möjliga vinst är kapitalismens drivkraft och det betyder med nödvändighet klassorättvisor och växande klyftor.
Bolagens storägare (kapitalisterna) har dessutom ägnat sig åt ren plundring.

Plundringståg

Enligt en undersökning som Dagens Arbete presenterade i juni i år ökade aktieutdelningen i 20 bolag som granskats från 24 miljarder kronor år 2002 till 101 miljarder år 2006.
Elva av 20 bolag portionerar ut mer till aktieägarna än vad de satsar på investeringar:
”På fem år har företagen delat ut 352 miljarder kronor till sina aktieägare. Samtidigt har investeringarna stannat vid 312 miljarder” (Dagens Arbete i juni).
Hur mycket aktieägarna får i år är oklart, men en fingervisning kom i mars i form av följande nyhetstelegram från TT den 9 mars:
”Börsbolagens aktieutdelningar i vår slår rekord. 213,4 miljarder kronor ska börsens 70 största bolag i vår dela ut i kontanter och inlösenprogram”
Räknar man in alla bolag och banker kan det röra sig om uppemot 300 miljarder kronor som i år portioneras ut till aktieägarna. Det är en summa som nästan skulle kunna betala fem månaders statsutgifter.

”Vinstrikaste i historien”

Andra kvartalet i år var det vinstrikaste i Stockholmsbörsens historia. Under det kvartalet gjorde 128 bolag en sammanlagd vinst på 134,3 miljarder kronor. Räknat på årsbasis blir vinsten 536 miljarder kronor.
Det ska jämföras med att kostnaderna för skolan (förskolan, fritidshem, grundskolan, obligatoriska särskolan, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, komvux och sfi) var strax över 162 miljarder kronor år 2005.
Enbart bankerna gör i år en vinst på 80 miljarder kronor. Det motsvarar mer än två och ett halvt års sjukpenningutgifter.

Nya gåvor till de rika

Enligt Riksgäldskontoret, som sköter statens skulder och lån, blir budgetöverskottet i år 138 miljarder kronor eller motsvarande 15 300 kronor per person.
Det överskottet vill regeringen dock använda för att ge mer gåvor till de rika och betala av på statsskulden, vilket ger bankerna ännu större vinster.
Så nog finns det pengar och resurser, men de kontrolleras och ägs av ett fåtal superrika.
Det krävs en medveten och organiserad kamp för avskaffa kapitalismen – det privata ägandet och kontrollen över landets rikedomar – för att samhället ska få kontroll över de rikedomar som finns.
Genom ett förstatligande av storföretag, bankerna samt andra finansinstitut under arbetarnas demokratiska kontroll och styrning, skapas förutsättningar för att planera ekonomin och fördela välståndet enligt människors gemensamma behov – i Sverige och globalt.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!