Riskkapitalister och storbanker utmanas

2015-01-29 14:11:33


Dags att begrava nyliberalismen en gång för alla.

Stämningen på måndagens upptaktsmöte för Folkkampanj för Gemensam Välfärd i Stockholm var beslutsam och klart inspirerad av Syrizas valseger i Grekland.
Även civilministern Shekarabis ord i DN (se artikel t v)var en omskakande och provocerande tändvätska.

Till kampviljan bidrog även finansministern Magdalena Anderssons nedreviderade tillväxtprognos och tal om ”tomma lador” inför vårens tilläggsbudget och den kommande höstbudgeten. Likaså att riksdagspartierna tycks vara överens om att en stor del av det lilla utrymme som finns ska gå till militär upprustning, enligt Försvarsmaktens förslag med totalt 35 miljarder kronor extra fördelat på 4 miljarder kronor om året i flera år.

Allt detta ska nu besvaras av nya initiativ från Folkkampanj för Gemensam Välfärd som tar sikte på att utmana de snäva budgetramarna och visa var det finns resurser att hämta.
Det ska till att börja med ske genom en intensiv kampanjvecka i slutet av mars för att begära skattebetalarnas pengar tillbaka från de fyra storbankerna (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank)  som under vårens bolagsstämmor planerar att dela ut 55 av de 105 miljarder kronor i nya rekordvinster som de håvade in förra året.
Storbankernas bolagsstämmor kan därför räkna med livlig uppvaktning under denna vecka.
Till och med Andreas Cervenka har i SvD Näringsliv ansett att det vore ”klädsamt om staten och finansminister Magdalena Andersson såg till att svenska folket fick tillbaka sina 34 miljarder kronor”.

Summan är lika med de 70 procent av bankernas stabilitetsfond som staten har bidragit med under finanskrisen, dels genom ett engångstillskott på 15 miljarder kronor och dels genom de 19 miljarder kronor som staten fick för de Nordeaaktier den sålde förra året.
Beloppet är nästan på kronan lika mycket som det mångåriga program kostar som Försvarsmakten och Nato vill ha, men som i stället måste satsas på en upprustad välfärd utan vinstintressen och början på en grön omställning.
Kämpande personalgrupper, brukare och elever inom skola, vård och omsorg ska självklart inbjudas att delta, liksom en del av de arbetslösa, sjuka och pensionärer som drabbats allra hårdast av den omvända Robin Hood-politiken. Även konstnärer och skådespelare ska bjudas in för att ge en färgstark inramning.
Mötet beslutade även att uttala sitt stöd till det grekiska folkets förkastelsedom över den nyliberala åtstramningspolitiken.

Kampinitiativet kommer också i en tid när aktivister i olika miljöer dels provoceras av såväl de ökade klyftorna som av Sverigedemokraternas uppsving och den kvävande situationen i den etablerade riksdagspolitiken och dels inspireras av Syrizas valseger och den politiska radikalisering som har följt i spåren av de sydeuropeiska torgprotesterna och generalstrejkerna.
Det är något som nu på lördag även kommer att märkas under det öppna Rött Forum i ABF-huset, som Socialistiska Partiet har inbjudit till och där även medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna deltar bland de hundratals som har anmält sitt intresse för att diskutera förutsättningarna för hur en ny och bredare antikapitalistisk och socialistisk vänster ska kunna ta form även här. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!