Romskt råd bildat i Umeå

2007-09-19 17:06:24
Romerna i Umeå har organiserat sig i Romska rådet. Tanken är att stärka den romska gruppen och föra fram krav mot myndigheter och kommun.
Romerna i Skellefteå har tidigare bildat ett sådant råd och erfarenheten har varit positiv. Där driver man en ungdomsgård för romska ungdomar, med egen personal.
Det är viktigt för romska ungdomar att ha en egen träffplats där man får stärka sin självkänsla. En viktig funktion som ungdomsgården har är att hjälpa ungdomar med exempelvis läxläsning.
– 30-40 procent av vuxna romer är analfabeter, säger Allan Schwartz, företrädare för romerna i Sverige.
Romska rådet i Skellefteå bedriver en egen vuxenutbildning för sina medlemmar. Rådet i Skellefteå har väckt uppmärksamhet i hela landet för sitt lyckade arbete.
Romska rådet i Umeå har två huvudkrav gentemot kommunen. Det första är kommunen ska ställa i ordning en ungdomsgård för de romska ungdomarna. Det andra kravet är att man får en egen lokal, där man kan bedriva nödvändig verksamhet för sin grupp.
– Vi stödjer romernas krav, säger Jan Hägglund från RS.
– När en grupp som romerna organiserar sig för att bryta diskriminering och det utanförskap som orsakats av diskrimineringen, är de värda allt stöd.
Dan Molund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!