Rött kort åt rasismen

2016-05-26 12:55:00

foto: Natalia Medina
Fler och större mobiliseringar mot rasism och högerpolitiken behöver genomföras även framöver.

Den 22 maj demonstrerade det rasistiska nätverket ”Folkets demonstration” på Raoul Wallenbergs Torg i Stockholm. De stod dock inte oemotsagda då antirasister slöt upp till motdemonstration.

En av talarna för rasisterna var John Bouvin som var medlem i rasistiska Ny Demokrati på 1990-talet och gjorde sig känd för rasistiska och homofoba utspel i riksdagen. Andra talare var Stefan Torsell (Nya Tider), Nina Drakfors (SD) och Annelie Sjöberg, en centerpartist som på senare tid har uppmärksammats för sina främlingsfientliga åsikter. Flera kända nazister från Nordisk Ungdom, Svenska Motståndsrörelsen och Soldiers of Odin har närvarat på ”Folkets demonstrations” evenemang, så även denna gång.

Men rasisterna stod inte oemotsagda. Rättvisepartiet Socialisterna var med och organiserade en motdemonstration vid namn ”Rött kort åt rasismen” som började på Hötorget med lite tal. Nätverket som anordnade demonstrationen heter ”Rött Forum” och verkar för att samla socialistiska organisationer, vänsteraktivister och fackligt aktiva till gemensam kamp.
Tal hölls av representanter för bland annat Rättvisepartiet Socialisterna, Arbetarmakt och Internationella Solidaritetskommittén. Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna visade på att både politiken och samhällsdebatten har gått skarpt åt höger, vilket gör det viktigare än någonsin att fler blir aktiva i den antirasistiska kampen. Att förena kampen mot rasism med kampen mot högerpolitik och kapitalism var också en röd tråd i talen.

Efter talen förflyttade sig demonstrationen till Raoul Wallenbergs Torg för att sammanstråla med Linje 17 mot rasisms motdemonstration. Antirasisterna lyckades på plats föra tillräckligt mycket oväsen för att märkbart störa talen. Detta märktes av att rabiata rasister vid upprepade tillfällen kom fram till kravallstängslena och skrek åt motdemonstranterna.
Vi behöver dock definitivt bli fler som protesterar och organiserar sig i kampen mot rasism och högerpolitik för att på allvar kunna mota bort rasismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!